Мандрівник пройшов двома хребтами Карпат - привертав увагу до їх забудови вітряками

Фото

Закарпатський мандрівник Іштван Цап 33 години пройшов двома карпатськими хребтами, аби привернути увагу до проблем із їхньою забудовою вітряками.

Про це він розповів у коментарі Укрінформу.

Мандрівник пройшов двома хребтами Карпат, щоб привернути увагу до їх забудови вітряками / Фото надані Іштваном Цапом

"У загальному результаті в мене вийшло у соло поході пройти 112 кілометрів високогір’ям Карпат. Це день, ніч та іще один день практично неперервного руху. Я стартував із Волосянки в Ужгородському районі і далі рухався Вододільним хребтом до Боржавських полонин, через Воловець на Міжгір'я", - зазначив Цап.

За словами, він запланував пройти цим марштрутом давно, утім, тричі за останні місяці намір зривався - через зміну погоди, травму та зустріч із вовками.

"Знизу, із наших міст нам здається, що гори - великі та безмежні, а полонини в нашому карпатському високогір'ї безкраї. Насправді, це не так. Гори становлять лише 5% від території нашої країни. Високогір'я - іще менше, це дуже малий відсоток. Тож мені хотілося довести і показати, що дві з найбільших полонин Українських Карпат за бажання можна пройти «на одному подиху» - відтак, це дуже важливі та цінні території, і коли хтось із забудовників хоче використати їх для забудови - це неправильно. Надто цінний ресурс для економічних експериментів", - підкреслив Цап.

Читайте також: Держсекретар Угорщини відвідав Закарпаття - обговорював інфраструктурні й гуманітарні проєкти

Як раніше повідомляв Укрінформ, на Закарпатті в 2019 році запустили проєкт із забудови вітряками Боржавських полонин турецьким інвестором. Активісти організувалися в рух захисту Боржави та протистояли компанії забудовника у судах. Наразі цей проєкт призупинений рішенням суду.

Водночас після повномасштабного вторгнення з'явився іще один проєкт для встановлення ВЕС, який передбачає часткову забудову Вододільного хребта на Закарпатті.