Центри підтримки дітей «Барнахус» планують відкрити у Дніпрі та Львові

Ексклюзив

До кінця року у Дніпрі і Львові планують відкрити центри підтримки постраждалих від насильства дітей "Барнахус".

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

"На липень цього року в різних областях України вже функціонувало 12 таких центрів: на Вінниччині, Житомирщині, у Києві, Кропивницькому, Миколаєві, Одесі, Тернополі, Чернівцях, Полтаві, Сумах, Луцьку, Черкасах. Також планується, що у 2024 році до цієї мережі "Барнахусів" долучаться Дніпро і Львів", - зазначила вона.

Заступниця міністра заявила, що від початку 2024 року в українських центрах "Барнахус" було опитано 135 постраждалих дітей і 60 дітей-свідків.

За її словами, важливість процесуальних дій, які проводять із дитиною у цих центрах, полягає в тому, що в одному місці збираються всі фахівці, необхідні у кримінальному провадженні.

"Тобто, щоб не допустити повторного травмування дитини, один раз усі необхідні спеціалісти збираються, проводять певні процесуальні дії. І так мінімізується вплив на дитину, щоб вона щоразу не проговорювала ці речі окремо для слідчих, окремо для прокурорів", - пояснила Павліченко.

Вона поінформувала, що усі фахівці, які працюють у "Барнахусах", проходять відповідне навчання.

Читайте також: На Закарпатті ЮНІСЕФ спрямувала ₴13 мільйонів на захист дітей

"Тобто ювенальні поліцейські, слідчі, прокурори та інші проходять це навчання і вже точно знають, як працювати з дитиною під час проведення процесуальних дій у "Барнахусі". Це – досвід європейських країн, і це дає змогу створити більш безпечне і доброзичливе середовище для дітей та підвищити ефективність розслідування злочинів щодо неповнолітніх", - зазначила заступниця глави МВС.

Як повідомлялося, 1 червня в Офісі генпрокурора заявили, що в Україні вже відкрили 12 центрів за моделлю "Барнахус".

Фото: Анатолій Бондаренко/ Фейсбук