На Сумщині вже готують гумдопомогу для цивільних у Курській області - Клименко

Відео

Українська сторона налагодила процес формування гуманітарної допомоги для цивільних, які залишилися на території проведення операції Сил оборони в Курській області РФ.

Про це міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив у Телеграмі, інформуючи про свою робочу поїздку в Сумську область, передає Укрінформ.

«З головою Сумської ОВА Володимиром Артюхом налагодили процес формування гумдопомоги для цивільних на території проведення операції Сил оборони в Курській області», – заявив він.

Клименко наголосив: Україна дотримується зобовʼязань, визначених міжнародним гуманітарним правом.

Він констатував, що покинуті Росією громадяни – це переважно люди похилого віку й особи з інвалідністю, є також сімʼї з дітьми, вони потребують води, їжі та ліків.

За даними міністра, для цивільних у зоні проведення оборонної операції станом на цей час уже сформовані та передані через військових близько 150 наборів продуктів харчування.

«Жорстокість – це кривавий почерк російської армії. Гуманність і чітке дотримання норм міжнародного права – наші принципи, які відрізняють нас від росіян», – підкреслив голова МВС.

Водночас він зазначив, що основне – це безпека українських громадян, яка є спільним викликом для підрозділів системи МВС і місцевої влади.

Читайте також: Цивільних із Курської області можуть евакуювати гуманітарним коридором до Сум - Верещук

«Діємо злагоджено та в чіткій координації. Евакуація мешканців прифронтових громад Сумщини, надання гуманітарної допомоги, посилене патрулювання населених пунктів, реагування ДСНС – у пріоритеті», – заявив Клименко.

Як повідомляв Укрінформ, під час Ставки 15 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що під контролем українського війська перебувають уже 82 населені пункти Курської області РФ.