На Донеччині СБУ цьогоріч оголосила підозри 171 колаборанту

У Донецькій області Служба безпеки України від початку 2024 року повідомила про підозри у колабораціонізмі 171 особі.

Таку цифру на онлайн-брифінгу навела керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«Один з основних напрямків нашої роботи – це колаборанти. У цьому році підозру від нас отримала 171 особа», - сказала Прищепа.

За її словами, серед колаборантів - 12 підозрюваних з-поміж силового блоку окупаційних правоохоронних органів: «Зокрема, Служба безпеки України зібрала доказову базу на колишнього правоохоронця, який зрадив присягу і перейшов на бік ворога. Зловмисник за указом Путіна добровільно очолив Головне управління Федеральної служби виконання покарань по ДНР».

Читайте також: СБУ викрила колаборанта, який технічно забезпечує поширення російської пропаганди на сході України

Наразі цей зрадник керує усіма виправними установами на ТОТ Донецької області, у тому числі вирішує питання щодо залучення засуджених до примусових робіт та створення виправних центрів.

«З відома та за мовчазною згодою цього керівника працівники колоній катують в'язнів, намагаючись вибити з них свідчення про співпрацю з українськими оборонцями», - додала Прищепа.

Читайте також: Суд призначив 14 років ув’язнення юристу-колаборанту, який шпигував за блокпостами ЗСУ у Краматорську

Усім фігурантам оголошена підозра за ст. 111 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу. Також проти багатьох відкриті кримінальні провадження за підозрою в державній зраді в умовах воєнного стану (ст. 191 КК).

Як повідомлялося, до суду скеровано матеріали стосовно двох луганських колаборантів, яких призначили «депутатами» окупаційного «парламенту ЛНР».