Забруднення Десни: у Броварах зафіксували у воді незначні зміни щодо кисню

Якість води у річці Десні у місцях водозаборів м.Києва перебуває у межах норми, поблизу Броварів - фіксується незначна зміна по хімічному споживанню кисню.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та приробних ресурсів України, передає Укрінформ.

За даними відомства, станом на 16 вересня на річці Десна якість води у місцях водозаборів м. Києва перебуває у межах норми. У пункті водозабору міста Бровари фіксується незначна зміна по хімічному споживанню кисню з 28,37 до 33,2 міліграм на дециметр кубічний, при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний. Розчинений кисень вище норми, хоч і трохи знизився з 6,22 до 5,4 міліграм на дециметр кубічний. Ризиків для здійснення водозабору немає.

Читайте також: Десну цілодобово насичують киснем 11 аераційних установок

Забруднення, яке рухається Десною, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води річки Сейм на Чернігівщині.

"Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено, фіксується потемніння води. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано", - акцентували у Міндовкіллі.

За даними Київводоканалу, очисні споруди справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам

Що стосується річки Сейм, на Сумщині спостерігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу до м. Мутин. У с. Чумакове хімічне споживання кисню зросло з 30 до 84,2 мгО/дм3, при нормі 30 мгО/дм³, збільшився вміст завислих речовин. Вміст розчиненого кисню у воді відповідає нормі.

Читайте також: Якість води у місцях водозаборів Києва та Броварів відповідає нормі - Міндовкілля

На Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм, фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню до 8,05-8,11 міліграм на дециметр кубічний, показник хімічного споживанню кисню перебуває в межах 28-30 міліграм на дециметр кубічний. Показники азоту амонійного, заліза загального та марганцю дещо знизились та не перевищують допустимі норми.

Результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах до міста Остер.

У місті Остер хімічне споживання кисню вище норми у 1,1 раза, розчинений кисень за добу зріс з 5,8 до 7,05 міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень по всіх пунктах спостереження не зафіксовано.

"За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено", - зазначили у галузевому відомстві.

Як повідомлялося, через забруднення річок довкіллю Сумської та Чернігівської областей завдано шкоди на понад 405 млн грн.