Якість води у місцях водозаборів Києва та Броварів відповідає нормі - Міндовкілля

Якість води у місцях водозаборів Києва та Броварів відповідає нормі - Міндовкілля

Укрінформ
Якість води у річці Десна у місцях водозаборів Києва та Броварів перебуває в межах норми, ризики для здійснення водозабору відсутні, якість води в річці Сейм на території Чернігівської області покращується.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

За даними відомства, у межах Київської області в Десні немає перевищень ні за вмістом пестицидів, ні поліароматичних вуглеводнів, ні летких органічних сполук, ні важких металів. Загибель риби не спостерігається.

Показники розчиненого кисню перебувають у межах норми, фіксується потемніння води. За азотом амонійним, нітритами та хлоридами перевищень немає.

Забруднення, яке просувається Десною, є менш концентрованим, ніж було на початку в річці Сейм та в точках відбору води на території Чернігівської області.

У пробах питної води, відібраних у контрольних точках централізованого водопостачання Києва, станом на ранок 15 вересня перевищень не виявлено.

Наголошується, що, згідно із даними "Київводоканалу" й оцінками науковців, очисні споруди справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору столиці. Якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил.

Єдиним ризиком є можливий запах. Для його усунення "Київводоканал" заготував 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У разі погіршення показників якості води буде застосована технологія посиленого очищення води.

У річці Сейм на території Чумакового й Озаричів Сумської області хімічне споживання кисню становить 30-31,6 мг на дециметр кубічний, вміст розчиненого кисню у воді відповідає нормі й перебуває в межах 6,8-7,4 мг на дециметр кубічний.

Вміст азоту амонійного не перевищує норму. За добу дещо зріс у пунктах Чумакового й Мутина, станом на цей час перебуває в межах 0,09-0,22 мг на дециметр кубічний. Інші досліджувані показники залишаються в межах встановлених норм.

У Сеймі на території Чернігівської області вміст розчиненого у воді кисню зріс до 7,65-7,95 мг на дециметр кубічний. Показник хімічного споживання кисню майже досягнув норми - становить 30-32 мг на дециметр кубічний. Показники азоту амонійного, заліза загального й марганцю дещо знизилися та не перевищують допустимі норми.

Результати вимірювань проб води в Десні свідчать, що вміст розчиненого кисню перебуває в межах норми 5,34-5,8 мг на дециметр кубічний.

Читайте також: Загроз для питних водозаборів Києва немає - Міндовкілля

Фіксується перевищення за вмістом марганцю до 2,6 рази на ділянці Чернігів - Остер: 0,16 - 0,26 мг на дециметр кубічний. Також є перевищення за залізом загальним у 1,2 раза, але лише в пункті міста Остер. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах і хлоридах перевищень в усіх пунктах спостереження немає.

Перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук чи важких металів у пробах води із Сейму та Десни немає.

Як повідомляв Укрінформ, забруднення Десни вже дійшло до Київської області, пляма спостерігається на ділянці річки між селами Літки та Рожни.

Фото з сайту: brovary.net.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-