Контррозвідка затримала кілера ФСБ, який намагався вбити посадовця в Запоріжжі

Контррозвідка Служби безпеки України затримала агента російських спецслужб, який намагався вбити посадовця Мелітопольської міської ради Запорізької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«За інструкцією російської спецслужби кілер підстеріг посадовця у під’їзді житлового будинку, а потім завдав йому декілька ударів молотком по голові. Незважаючи на численні травми, потерпілий вижив», - ідеться в повідомленні.

Для конспірації зловмисник діяв під виглядом комунальника, який нібито проводив технічні роботи у багатоквартирному будинку, де мешкав чиновник.

Після вчинення злочину фігурант готувався до втечі на ТОТ Запорізької області через територію Євросоюзу. При перетині кордону він планував використати одну зі схем для втікачів.

Зазначається, що співробітники СБУ по гарячих слідах затримали найманого вбивцю. Ним виявився рецидивіст, який проживав у тимчасово захопленому Мелітополі.

У поле зору загарбників чоловік потрапив, коли ще до повномасштабного вторгнення відбував покарання в російській тюрмі за умисне вбивство.

У червні 2024 року його остаточно завербували і відправили на курси спеціальної підготовки у навчальному центрі ФСБ на тимчасово захопленій частині Запорізької області. Там під керівництвом інструкторів російської спецслужби агент займався вогневою підготовкою, технікою ножового бою та відпрацьовував заходи конспірації.

Для виконання ворожого завдання кілер прибув до Запоріжжя, видаючи себе за переселенця, та розпочав відслідковувати адреси роботи і проживання чиновника, а також основні маршрути його пересування. При цьому він постійно змінював орендовані помешкання, а зв'язок з російським куратором здійснював в анонімному чаті месенджера.

Читайте також: У Харкові затримали колишню слідчу з РФ за підозрою в замовному вбивстві

За вбивства українського посадовця, росіяни обіцяли передати агентові будинок у Мелітополі, що належав місцевим жителям, які вимушено залишили місто.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 115 (Замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення) Кримінального кодексу.

Наразі зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у Білій Церкви Київської області затримали члена групи кілерів, який перебував у міжнародному розшуку.

Перше фото ілюстративне