КМДА вимагає прибрати з фасаду будинку на Подолі мурал, присвячений розвідникам

Департамент охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації видав приписи з вимогою привести до належного стану фасад будинку-памʼятки архітектури місцевого значення на вулиці Введенська, 6, на якому нанесений мурал.

Про це повідомили в КМДА, передає Укрінформ.

Як заявляють у департаменті, мурал на фасаді був нанесений самовільно.

Наголошується, що будинок на Введенській, 6, охороняється чинним законодавством, адже є занесеним до Державного реєстру нерухомих памʼяток України наказом Міністерства культури України від 29.12.2016 № 1273 (охоронний № 997-Кв).

Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», використання будинку-памʼятки має відбуватися з якнайменшими змінами чи доповненнями, щоб зберегти його елементи матеріальної автентичності, просторової композиції, елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо.

Створення муралів на фасадах будівель, що є об’єктами культурної спадщини, не допускається також згідно з Порядком нанесення монументальних розписів у Києві, ухваленим Київською міською радою влітку цього року.

Читайте також: У Харкові створили мурал у пам’ять про вбитого росіянами волонтера

«Київ запропонує альтернативне місце в міському просторі, яке можна буде використати для реалізації цієї ініціативи – згідно з ухваленим Порядком та відповідними погодженнями», – заявили в КМДА.

Як повідомляв Укрінформ, сестри Ніколь і Мішель Фельдман створили на стіні будинку на Введенській, 6 мурал, присвячений українським розвідникам.

Фото: ГУР МО України