Найбільше прокурорів з інвалідністю у Хмельницькій і Черкаській областях - Офіс генпрокурора

Перші результати службового розслідування показали, що найбільше прокурорів отримали групи інвалідності у Хмельницькій і Черкаській областях.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

«За попередніми даними службового розслідування, високий відсоток прокурорів, які мають статус особи з інвалідністю, виявлено у двох областях: Черкаській та Хмельницькій. Згідно з опрацьованою на цей час інформацією, на Черкащині 60 прокурорів органів прокуратури мають статус особи з інвалідністю. Це становить 27,4% від загальної кількості працюючих там прокурорів. 59 з них отримали його до повномасштабного вторгнення. В Хмельницькій області такий статус має 61 прокурор або 29,8% від загальної кількості. 50 отримали групи інвалідності до повномасштабного вторгнення», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у решті прокуратур та в Офісі генерального прокурора цей показник не перевищує 10%.

Зокрема, у 18 прокуратурах частка прокурорів, які мають групи інвалідності, менша за 5% від загальної чисельності, ще у 11 прокуратурах — від 5 до 10%.

В Офісі генерального прокурора 22 прокурори мають статус особи з інвалідністю. Це 2,5% від загальної чисельності прокурорів, які працюють у центральному апараті.

По кожному з цих фактів буде проведена ретельна перевірка та надана оцінка як у межах службового розслідування, так і в межах кримінального провадження, яке розслідує Головне слідче управління Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Генеральної інспекції Офісу генпрокурора.

Читайте також: Глава МОЗ сказав, кому передадуть функції МСЕК після ліквідації

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня працівники Державного бюро розслідувань затримали та повідомили про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Перед цим, 3 та 4 жовтня, правоохоронці провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовиці та її близьких родичів.

У керівниці МСЕК в робочому кабінеті було виявлено 100 тис. дол., а також низку підроблених медичних документів, списки ухилянтів із прізвищами та фіктивними діагнозами. Вдома у посадовиці та її родичів працівники ДБР знайшли майже 5 млн 244 тис. дол., 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності.

Інтернет-видання Цензор.нет 16 жовтня поширило інформацію про те, що майже всі прокурори Хмельницької області виявилися інвалідами 2 групи - згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Тетяни Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність - за рішеннями начальника Пенсійного фонду Олександра Крупи, який є сином Тетяни Крупи. Зокрема, за даними журналістів, інвалідність отримали 49 прокурорів разом з очільником Хмельницької обласної прокуратури Олексієм Олійником.

Читайте також: Керівники МСЕК після звільнення не мають очолювати медзаклади - Ляшко

Після цього генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування щодо отримання 50 прокурорами на Хмельниччині групи інвалідності упродовж останніх років.

17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника було звільнено з посади за власним бажанням.

22 жовтня Президент провів засідання Ради нацбезпеки і оборони по ситуації з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

Голова Служби безпеки Василь Малюк за підсумками засідання РНБО повідомив, що СБУ у співпраці з іншими правоохоронними органами викрила масштабні корупційні схеми у лавах медико-соціальних експертних комісій. Так, у 2024 році за матеріалами СБУ 64 посадовці МСЕК отримали підозри у вчиненні злочинів, а ще 9 осіб - засуджені.

Після засідання РНБО генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що після історії з виявлення фальшивих інвалідностей вважає правильним заявити про звільнення з посади генпрокурора.