ОБСЄ: медіаспільнота має сконцентруватися на вирішенні питання зміцнення довіри до ЗМІ

Медіаспільнота має сконцентруватися на вирішенні питання зміцнення довіри до ЗМІ як джерела достовірної та якісної інформації, що дуже важливо у кризові часи.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила старша координаторка програм Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Карін Рьольке у виступі на відкритті Донбас Медіа Форуму-2021.

Вона наголосила на важливості довіри з боку суспільства до ЗМІ і закликала медіаспільноту шукати способи її зміцнення.

«У кризовій ситуації люди шукають інформацію, на яку вони можуть спиратися. Втім, сьогодні у часи соціальних медіа є спроби використати ці страхи і просувати теорії змови. Дуже важливо боротися з цими викликами під час пандемії. Немає простих рішень і простих відповідей на ці запитання, але я вірю, що хороший журналізм може бути союзником у боротьбі з дезінформацією», - сказала Рьольке.

Читайте також: CPJ: 81% вбивств журналістів у світі за останні 10 років лишилися безкарними

Вона додала, що незалежні медіа надають платформу для висловлення різноманітних точок зору, і це може привести до взаємопорозуміння щодо того, як вирішити проблеми, що постають перед нами.

На її думку, саморегуляція журналістів за допомогою діалогу, визначення правил та обміну найкращими практиками може сприяти тому, щоб довіра суспільства до медіа зростала, щоб воно вважало медіа джерелом достовірної та якісної інформації, особливо у кризові часи.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 5 листопада розпочався дводенний "Донбас Медіа Форум-2021: адаптація до викликів та пошуки ефективних рішень", організований Донецьким інститутом інформації. Мета заходу – допомогти журналістам більше концентруватися на принципах доказової журналістики, розібратися в інструментах пошуку та аналізу відкритих даних.