Українець допомагав російським хакерам атакувати міжнародне підприємство

Фото

Оперативники кіберполіції спільно зі слідчими ГСУ Нацполіції під процесуальним керівництвом ОГП встановили особу 28-річного уродженця Харківщини, який за винагороду співпрацював із російськими хакерами.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба Департаменту кіберполіції Нацполіції України, передає Укрінформ.

"Поліцейські з’ясували, що молодик спеціалізувався на розробці крипторів (від англ. crypt - схованка) – спеціального програмного забезпечення для маскування комп’ютерних вірусів під виглядом безпечних файлів. Завдяки навичкам програмування фігурант міг приховувати шкідливе програмне забезпечення від найпопулярніших антивірусів", - поінформували у НПУ.

За даними правоохоронців, послугами киянина за винагороду у криптовалюті скористалася одна із російських хакерських груп для маскування віруса-шифрувальника Conti-malware.

"А наприкінці 2021 року члени угруповання інфікували прихованим шкідливим програмним забезпеченням комп’ютерні мережі підприємства у Нідерландах та Бельгії. У результаті цих дій мережі стали непридатні до використання. Хакери вимагали сплатити викуп за розшифрування комп’ютерів", - заявили в установі.

У ході розслідування кіберполіцейські встановили причетність фігуранта до російських хакерських угруповань LockBit та Conti, які спеціалізуються на блокуванні роботи промислових підприємств шляхом шифрування комп’ютерних мереж з метою отримання викупу.

У межах досудового розслідування поліцейські спільно з патрульними спецпідрозділу TacTeam батальйону ТОР ДПП провели обшук у Києві.

Читайте також: У Нідерландах сайти політичних партій атакували хакери у день євровиборів - підозрюють росіян

"Також, за міжнародним запитом від правоохоронних органів Нідерландів, було проведено обшук на території Харківської області. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи", - поінформували у пресслужбі.

Слідство триває, вирішується питання про оголошення фігуранту підозри за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі. У подальшому можлива додаткова правова кваліфікація.

Як повідомлялося, кіберполіція викрила хакерів, які зашифрували понад тисячу серверів світових підприємств та завдали збитків на ₴3 мільярди.

Фото: Кіберполіція