Спецслужба транспорту отримала піротехнічні машини, куплені за програмою ЄС

Державна спеціальна служба транспорту України отримала дві піротехнічні машини важкого типу, закуплені за програмою Європейського Союзу з надання допомоги Україні; машини виготовлені українським підприємством «Validus Special Auto».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Україна гостро потребує техніки для розмінування, зокрема піротехнічних автомобілів, якими можна вивозити виявлені боєприпаси. А потім їх утилізувати на полігонах, а не підривати в полях. Ми цінуємо підтримку наших партнерів, а особливо готовність закуповувати техніку, зроблену в Україні. Бо це не лише внесок в розмінування України, але й підтримка національної економіки», – заявив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Піротехнічна машина важкого типу дасть змогу саперам безпечно транспортувати вибухонебезпечні предмети великого калібру загальною вагою понад 250 кілограмів.

Читайте також: Уряд схвалив Національну стратегію протимінної діяльності

Крім того, з допомогою машини можна розчищати завали, що дозволить вилучати боєприпаси навіть у складних умовах. Такі машини активно використовують у роботі фахівці ДСНС перш за все у прифронтових регіонах.

Як повідомлялось, Європейський Союз виділив на проєкти в гуманітарному розмінуванні в Україні понад 48 мільйонів євро, з яких 27,5 млн євро на закупівлю обладнання. До кінця 2025 року очікується закупівля понад 20 одиниць важкої та легкої техніки, серед яких дві машини для розмінування.

Фото: Мінекономіки