В Україні ватажка «ЛНР» Пасічника заочно засудили на 12 років

Завдяки доказовій базі Служби безпеки України до 12 років позбавлення волі засудили главу так званої «Луганської народної республіки» Леоніда Пасічника.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

“За сукупністю вчинених злочинів суд призначив Пасічнику 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна”, - йдеться у повідомленні.

Також злочинця позбавили права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 13 років.

За матеріалами справи, напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між терористичною організацією «ЛНР» та Москвою.

У подальшому Кремль використав такі рішення як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення на територію України.

Згодом Пасічник організовував псевдореферендум щодо «приєднання» тимчасово окупованої частини території Луганщини до країни-агресора.

За підсумками фейкового плебісциту він підписав з російським лідером Володимиром Путіним «угоду про входження регіону» до складу РФ.

А вже після цього Пасічник організував участь тимчасово захоплених громад у російських «виборах до законодавчих органів влади».

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів суд визнав Пасічника винним за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинена за попередньою змовою групою осіб), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Читайте також: СБУ нейтралізувала в Одесі групу російських агентів, які збирали дані про розташування ППО

Через складання призначених покарань зловмисник отримав вирок, який передбачає більший термін ув’язнення, ніж передбачено у санкціях статей за інкриміновані злочини.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого).

Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання фігуранта.

Як повідомляв Укрінформ, колишню начальницю Управління соціальної політики Луганської міськради, яка добровільно перейшла на службу до загарбників, судитимуть за колабораціонізм.