Прокуратура розслідує виїзд за кордон родичів керівництва столичної Служби у справах дітей

Прокуратура розпочала розслідування за заявою Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини про виїзд за кордон родичів керівництва київської Служби у справах дітей.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє Київська міська прокуратура. 

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Деснянської окружної прокуратури Києва розпочато кримінальне провадження за фактами, викладеними омбудсменом, про незаконний виїзд за кордон осіб у березні 2022 року під приводом супроводу дітей-сиріт під час евакуації до Німеччини. 

В межах кримінального провадження перевірятиметься інформація, поширена Офісом омбудсмена, про те, що посадовці Служби у справах дітей та сімʼї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва організували виїзд за кордон кількох осіб, у тому числі своїх родичів, під виглядом працівників закладів, що супроводжують дітей під час евакуації за кордон. 

Також буде перевірена інформація про те, що жоден із супроводжуючих не повернувся до України. 

Досудове розслідування проводиться за ознаками ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України - незаконне переправлення через державний кордон осіб призовного віку за попередньою змовою групою осіб.

Читайте також: Генсек Ради Європи пропонує створити посаду спецпредставника з питань українських дітей

У межах слідства усім зазначеним у заяві фактам буде надана правова оцінка, підкреслили у столичній прокуратурі. 

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про викриття схеми, як діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, стали прикриттям для близьких родичів київських посадовців, щоб нелегально виїхати за кордон й уникнути мобілізації.

За його словами, у березні 2022, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. 

Лубінець уточнив, що ці вихованці – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Представники омбудсмена під час моніторингових візитів відвідували заклади за кордоном, де перебувають українські діти, зокрема до вищезазначеного табору. Працівників Офісу омбудсмана туди не допустили. Причина – на території були відсутні супроводжуючі від України, а діти перебувають виключно під опікою німецької сторони, підкреслив уповноважений.

Читайте також: У Варшаві відкрили літній табір для дітей з України

Як заявив Лубінець, за інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68.

Як додав омбудсмен, супроводжуючі чоловіки звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави, і жоден з них наразі не працює у цих органах. Лубінець підкреслив, що вони не повернулися до України.