Українці й поляки порозуміються щодо євроінтеграції попри різні політичні заяви - Дробович

Ексклюзив

Бачення щодо проблемних історичних питань у польсько-українських відносинах має висловлювати фахове середовище і у вигляді конкретних пропозицій.

На цьому в коментарі Укрінформу наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

«Передусім я вважаю, що українські і польські народи знайдуть порозуміння у євроінтеграційних питаннях. І різного роду політичні заяви, які час від часу лунають, тому не зашкодять», - зазначив Дробович.

Голова УІНП підкреслив, що теми, які стосуються питань пам'яті та історії, мають передусім обговорюватися фахівцями. Водночас він зауважив, що у науковому середовищі «давно панує ясність» у питаннях, пов'язаних із Волинською трагедією. Йдеться, зокрема, про розуміння обставин, передумов, обсягів і тривалості цього міжетнічного конфлікту, з чого він почався та чим закінчився.

«Хотілося б, щоб офіційні побажання польської сторони та бачення проблемних питань у наших двосторонніх відносинах - якщо вони виникають - висловлювалися передусім фахівцями, а також у конкретній формі - у вигляді пропозицій, бачення або з переліком проблемних пунктів», - підкреслив Дробович.

Читайте також: Протистояння з імперією: як українські міста за останні два роки перейменовували топоніми

За його словами, наразі можуть з'являтися наукові дискусії щодо деталей трагедії, але «такого градуса суперечок серед фахівців, як намагаються представити деякі політики, давно немає».

Як повідомляв Укрінформ, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш в ефірі Polsat News натякнув на блокування вступу України в ЄС через невирішені історичні питання, зокрема Волинської трагедії.