Зрадник, який передав ФСБ дані про тренувальний центр ЗСУ на Харківщині, отримав 15 років

Завдяки доказовій базі Служби безпеки України 15 років позбавлення волі отримав ще один навідник російських ракетних ударів по території Харківської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

"Зловмисник входив до агентурної мережі ФСБ, яку було нейтралізовано в обласному центрі у червні 2023 року. Тоді СБУ затримала всіх трьох учасників злочинної групи, які займалися коригуванням вогню по території Харкова і області", - ідеться в повідомленні.

За матеріалами СБУ суд призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Як встановило розслідування, засудженим є 64-річний житель одного із селищ Харківського району, якого дистанційно завербувала ФСБ.

За її завданням агент розвідував інформацію про місце тимчасової дислокації тренувального центру Збройних сил України на території Харківської області, геолокації укріпрайонів та вогневих позицій українських військ, які обороняють обласний центр.

Для збору розвідданих він переміщувався по місту і області під виглядом водія таксі та випитував потрібну йому інформацію у пасажирів.

Комунікація з російською спецслужбою відбувалась через її зв’язкового - ще одного зрадника Олександра Слісаренка, який після захоплення Куп’янська був одним з керівників так званої «місцевої адміністрації РФ».

Для спілкування з ним агент використовував анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільні телефони і комп’ютерну техніку із доказами його співпраці з російськими загарбниками.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів суд визнав його винним за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

У червні цього року за матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав ще один учасник агентурної групи ФСБ. По третьому фігуранту триває розслідування.

Читайте також: СБУ оголосила підозру п’ятьом зрадникам, які допомагали росіянам штурмувати позиції під Сіверськом

Як повідомлялось, у липні до 12 років ув’язнення засуджено агента ФСБ, музиканта філармонії, який скоригував ракетний удар по Луцькому аеродрому на початку російського повномасштабного вторгнення.