МОУ спільно із МОЗ працюють над створенням єдиного медичного простору - Умєров

Міністерство оборони запровадило вертикаль управління медициною та працює над створенням єдиного медичного простору спільно із МОЗ. 

Крім того, наразі забезпечена наявність на складах 500 тисяч аптечок, 500 тисяч турнікетів, ще 300 тисяч аптечок готується до поставки за підписаними угодами. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр оборони України Рустем Умєров під час 1-го щорічного Міжнародного конгресу з військової медицини та ментального здоров'я під назвою "Воїн: життя, здоров'я, боєздатність".

«Перш за все ми запровадили вертикаль управління медициною. Нам вдалося налагодити тісну співпрацю з МОЗ у створенні єдиного медичного простору та затвердити опції домедичної та догоспітальної допомоги, що є підґрунтям для подальшого розгортання системи. Ми забезпечили наявність на складах 500 тисяч аптечок, 500 тисяч турнікетів, 300 тисяч аптечок готується до поставки за підписаними угодами. Це важливий крок до підвищення готовності наших військових до будь-яких викликів», - підкреслив Умєров.

Він нагадав, що наразі спрощене списання медичного майна в підрозділах, вирішено проблему із медиками на немедичних посадах, а також триває робота над побудовою медичної інформаційної системи у госпіталях.

«Також ми створили управління психологічного забезпечення і визначили підрозділи, що відповідають за реінтеграційні заходи», - наголосив міністр.

Читайте також: Медична інформаційна система у військових частинах має бути розгорнута до кінця року - Зеленський

Він поінформував, що Міноборони повернуло у власність землі одного з санаторіїв, на базі якого розгорнули реабілітаційний центр та розпочали створення реінтеграційного центру для звільнених з полону військовослужбовців.

Крім того, для підтримки ментального здоров’я воїнів виділили окрему військово-облікову спеціальність - психолог. Наразі військові психологи проходять підготовку із міжнародними партнерами по контролю бойового стресу, розповів міністр.

Інформуючи про плани в галузі військової медицини, Умєров відзначив, що, насамперед, йдеться про покращення стандартів підготовки з тактичної медицини.

«Перше - це стандарти підготовки з тактичної медицини. Наша мета - щоб кожен військовослужбовець володів навичками самодопомоги та взаємодопомоги. Ми розробляємо і впроваджуємо навчальні програми, які включають практичні тренінги, симуляції та інтерактивні курси. Кожен солдат має знати, як правильно надати першу допомогу собі та товаришу по службі у будь-якій ситуації», - наголосив міністр.

Читайте також: Україна і НАТО створять п'ять реабілітаційних центрів для військових - Умєров

Серед інших планів Міноборони, які оприлюднив міністр: створення лабораторії з визначення якості турнікетів, модульної моделі для медпунктів першого і другого рівнів, ефективної системи реабілітації для повернення у стрій, мережі шкіл тактичної медицини, розгортання цифрової військової медичної ланки, створення Координаційного центру, який відповідатиме за управління всіма медичними ресурсами Сил оборони тощо.

Умєров також повідомив, що триває співпраця з міжнародними партнерами для адаптації підготовки медичних кадрів до нових викликів і стандартів.

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня в м.Києві відбувся 1-й щорічний Міжнародний конгрес із військової медицини та ментального здоров'я під назвою "Воїн: життя, здоров'я, боєздатність". Конгрес, організований за підтримки Міністерства оборони України, об'єднав провідних фахівців з медичної сфери, військових, керівництво держави та міжнародних організацій, а також представників громадянського суспільства.