У військових все частіше діагностують «невралгічні захворювання, пов'язані зі стресом» - Міноборони

Кількість випадків, коли у військових діагностують «невралгічні захворювання, пов'язані зі стресом», поступово зростає, 29% таких діагнозів становить посттравматичний стресовий розлад.

Про це повідомила очільниця Департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксана Сухорукова, передає Укрінформ із посиланням на оборонне відомство.

Так, під час 1-го щорічного міжнародного Конгресу з військової медицини та ментального здоров’я посадовиця зауважила, що, згідно з прогнозами, кількість військових із діагнозом «ПТСР» збільшуватиметься.

За її словами, Міноборони активно працює над створенням системи психологічної підтримки та допомоги для українських захисників.

Читайте також: Систему підтримки ментального здоров’я треба адаптувати до потреб військових - Зеленська

Під час свого виступу очільниця департаменту окреслила чотири основні етапи психологічної допомоги. Це самодопомога або допомога за принципом «рівний-рівному», кризові інтервенції, психологічні пункти розвитку на безпечній відстані від лінії фронту та довготривала психологічна допомога.

Особлива увага приділена підтримці військових, які повертаються з полону, та їхніх родин.

«Ми зобов'язані підтримати родини на всьому цьому шляху: від моменту отримання повідомлення про те, що їхній близький зник безвісти, у пошуку, в очікуваннях і до його звільнення», – наголосила Сухорукова.

Як повідомляв Укрінформ, Міноборони створило управління психологічного забезпечення та визначило підрозділи, що відповідають за реінтеграційні заходи.