Систему підтримки ментального здоров’я треба адаптувати до потреб військових - Зеленська

Систему підтримки ментального здоров’я треба адаптувати до потреб військових - Зеленська

Відео
Укрінформ
Програма ментального здоров’я має охопити передусім військових та їхні родини.

На цьому наголосила дружина Президента Олена Зеленська під час І Міжнародного конгресу з військової медицини та ментального здоров'я "Воїн: життя, здоров'я, боєздатність", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наслідки стресу зараз відчувають на собі 80% українців. Але завдання - щоб ця допомога охопила тих, хто на першій лінії важких випробувань та стресу, це - військові. І тут є ще більші виклики. За різними опитуваннями, лише третина військовослужбовців готова звернутися по допомогу до психолога», - заявила Зеленська.

Вона зауважила, що потрібно подолати упередження, нібито звернутися по допомогу - це прояв слабкості. Тож украй важливо створити систему підтримки ментального здоров’я, яка відповідатиме потребам військових.

«Перше завдання - подолати цю стигму, плекати справедливу думку, що вміння приймати допомогу, навпаки, є проявом сили. Нам потрібно розбудувати таку ефективну систему підтримки ментального здоров’я, яка відповідатиме потребам військових і яка базуватиметься на принципі «рівний - рівному», тому що, зрозуміло, більшість військових довіряють людям зі схожим досвідом, а не цивільним. Треба будувати систему, яка допоможе їм плекати свою стійкість, а отже, бути стійкішим і всьому суспільству» - зазначила дружина Президента.

За її словами, окремим викликом є допомога родинам військових, які у період важких випробувань стають дуже вразливими.

«Мобілізація однієї людини означає мобілізацію всієї сім’ї. Тому що це батько, чоловік, це донька, це сестра, брат і військовий із родиною - це єдиний механізм, який у період важких випробувань стає надзвичайно крихким, чутливим, він може зламатися будь-якої хвилини. Тому так важливо у цьому ланцюжку підтримки не втрачати родини. Важливо, щоб члени родини володіли навичками самодопомоги і знали, як підтримати близьку людину, яка захищає зараз їх на фронті», - зазначила перша леді.

Читайте також: Зеленська презентувала четвертий епізод освітнього серіалу «Люди з досвідом війни»

Вона зазначила, що міжнародні партнери готові ділитися досвідом з українськими фахівцями і активно допомагати Україні у розбудові якісних сервісів у питанні ментального здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, Всеукраїнська програма ментального здоров'я “Ти як?” була започаткована з ініціативи Олени Зеленської. Вона спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

І Міжнародний конгрес з військової медицини та ментального здоров'я "Воїн: життя, здоров'я, боєздатність" відбувся 27 липня у Києві за підтримки Міністерства оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-