Із початку року до медиків звернулися 13 людей через укус павука - МОЗ

Від початку року 13 українців звернулись до медиків після укусу павуків. Усі постраждалі отримали необхідну медичну допомогу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Серед 13 осіб, які звернулись до лікарів після укусу павуків у 2024 році, лікування в стаціонарі пройшли шестеро. Всі постраждалі одужали, жодного летального випадку через укус павуків у 2024 році не було зафіксовано», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в МОЗ, за даними Електронної системи охорони здоровʼя, у 2023 році зі скаргами на укуси павуків по всій країні зареєстровано 31 звернення, 16 людей пройшли лікування у стаціонарі, летальних випадків не зафіксували. У 2022 році до медиків звернулось 42 людини, 25 з них лікувались у стаціонарі, летальних випадків також не зафіксовано.

Як розʼяснили у міністерстві, про укус павука можуть свідчити одна або дві точки на шкірі, біль, набряк, нудота, симптоми отруєння.

Якщо вкусив павук, медики рекомендують не панікувати, пити багато води, промити місце укусу чистою водою з мильним розчином.

Також необхідно випити антигістамінний та протизапальний препарати і звернутися до лікаря.

Читайте також: МОЗ спростувало фейк про нашестя отруйних павуків в Україні

У разі укусу павука-каракурта важливо якомога швидше звернутися до центрів екстреної медичної допомоги чи найближчого медзакладу, для консультації лікаря. Отрута каракурта впливає на дихання і роботу серця, може викликати набряк Квінке.

Небезпечними можуть бути наступні павуки:

- каракурт – один із найотруйніших павуків, це єдиний вид в Україні, який може нашкодити здоров’ю. Чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть досягати двох см. У самців – характерний малюнок з червоних плям, оточених білим. Цей вид мешкає на узбережжях, у низинах, біля бур’янів і трави, на городі (якщо після поливу утворилося вологе середовище). Укус каракурта болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути за 15-30 хвилин, протягом першої години біль віддає в кінцівки або живіт. Може з’явитися пітливість, нудота, підвищена температура, утруднене дихання, біль у м’язах, головний біль, судоми;

- тарантул – найбільший павук в українській фауні, можуть зустрітися людині у полі, на городі, пасовищі, узбіччі дороги. Вони риють в землі нірки, іноді до метра в глибину, які вистилають павутиною. Як і інші павуки, тарантули не нападають першими. Укус тарантула можна порівняти з укусом бджоли. Він не є смертельно небезпечним для людини, але може загрожувати алергічною реакцією;

- жовтосумий павук – не плете сіток і живе у траві. Тіло павука жовте, а хеліцери – чорні. Щоліта медики стикаються з двома-трьома випадками укусів цього павука. Хоч отрута цього павука не вважається небезпечною для людини, але може викликати алергічну реакцію.

Читайте також: Вакцину проти вітряної віспи отримали десять областей

В разі укусу важливо звернутися до найближчого медзакладу: лікар огляне місце укусу та надасть рекомендації щодо подальшого нагляду чи лікування, враховуючи стан здоров’я постраждалого. У випадку алергічної реакції на укус та погіршення самопочуття пацієнта можуть направити на лікування до стаціонару для подальшого симптоматичного лікування.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Міністерство охорони здоровʼя спростувало дезінформацію, яка ширилася в соціальних мережах, про масове звернення українців до лікарів через укуси отруйних павуків, а також про поширення в Україні гарячки Денге.