Зеленська передала картину екіпажу корвета «Гетьман Іван Мазепа»

Фото

Перша леді Олена Зеленська побувала на корветі Військово-морських сил Збройних сил України «Гетьман Іван Мазепа» та передала екіпажу картину.

Як передає Укрінформ, про це Зеленська повідомила у Фейсбуці.

«Гетьман Іван Мазепа» – в Чорному морі. Майже два роки тому саме тут, у стамбульському порту, ми урочисто спускали цей корвет класу Ada, збудований Туреччиною на замовлення України, на воду. Сьогодні він упевнено підкорює простір і виконує завдання на морських навчаннях», - зазначила перша леді.

За її словами, вона «щаслива можливості хоч коротко, але побувати нині на його палубі, познайомитися з екіпажем – українськими моряками та офіцерами, для яких корвет стає місцем служби й водночас надійним побратимом».

«Це не перебільшення. До кораблів зазвичай ставляться не як до техніки, а як до особистості: при першому плаванні кажуть напутні слова і за традицією обов’язково дарують щось на згадку», - підкреслила Зеленська.

Дружина Президента поінформувала, що «на правах хрещеної цього корвета передала картину «Гетьман Іван Мазепа», щоб історичний і сучасний гетьмани зустрілись і разом здобували перемогу України над нападником».

«Портрет Івана Мазепи художниця Наталія Павлусенко написала у 2019 році, покладаючись на історичні дослідження мистецтвознавця Кима Скалацького та докторки історичних наук Ольги Ковалевської. Полотно належить до живописної серії «Герої козацької України», - додала Зеленська.

Читайте також: У Туреччині обіцяють, що корвет «Гетьман Іван Виговський» вийде у море в 2026 році

Як повідомляв Укрінформ, Олена Зеленська та міністр оборони України Рустем Умєров взяли участь в урочистій церемонії спуску на воду корвета «Гетьман Іван Виговський», який будується на верфі суднобудівної компанії STM для ВМС України.