У Туреччині обіцяють, що корвет «Гетьман Іван Виговський» вийде у море в 2026 році

У Туреччині обіцяють, що корвет «Гетьман Іван Виговський» вийде у море в 2026 році

Укрінформ
Корвет «Гетьман Іван Виговський», що будується в Туреччині для ВМС України та був вчора урочисто спущений на воду, здійснить своє перше плавання у 2026 році. Передача військового корабля Україні запланована на перший квартал 2027 року.

Про це на церемонії з нагоди спуску на воду корвета «Гетьман Іван Виговський» сказав Озгюр Гюлерюз, генеральний директор турецької суднобудівної компанії STM, яка будує корвети для ВМС України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будівництво другого корабля в рамках нашого проєкту почалося в 2022 році. Цей корабель здійснить своє перше плавання в 2026 році. Другий корабель буде переданий ВМС України в першому кварталі 2027 року», - сказав Гюлерюз.

За його словами, Туреччина в суднобудуванні досягла рівня як забезпечення потреб власних збройних сил, так і допомоги дружнім країнам, зокрема у передачі досвіду та технологій.

«Ми пишаємося тим, що виробляємо сучасні корвети для України, стратегічного партнера нашої країни… Хотів би наголосити, що ми завжди з Україною, яка переживає складний процес як держава, ми продовжуватимемо нашу роботу щодо зміцнення українського флоту», - наголосив Гюлерюз.

Керівник STM нагадав про те, що проєкт з будівництва корветів для ВМС України було розпочато у 2020 році після зустрічей делегацій України та Туреччини. Пізніше була підписана низка документів у сфері безпеки та оборони. Перший корвет «Гетьман Іван мазепа» було спущено на воду у жовтні 2022 року, у кінці травня 2024 року розпочалися навігаційні приймальні випробування.

Читайте також: Плетенчук - про Морську стратегію України: Наші інтереси є і в Світовому океані

Як повідомляв Укрінформ, вчора дружина Президента Олена Зеленська та міністр оборони України Рустем Умєров взяли участь в урочистій церемонії спуску на воду корвета «Гетьман Іван Виговський», який будується на верфі суднобудівної компанії STM для ВМС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-