У Стамбулі спустили на воду корвет для України

У Стамбулі спустили на воду корвет для України

Фото, відео
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська та міністр оборони України Рустем Умєров взяли участь в урочистій церемонії спуску на воду корвета «Гетьман Іван Виговський”, який будується на верфі суднобудівної компанії STM для ВМС України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на повідомлення Олени Зеленської у соцмережі Х.

“Особливий день для всієї України – спуск на воду потужного корвета "Гетьман Іван Виговський", уже другого корабля типу Ada, збудованого в Туреччині на замовлення України. Він зміцнить безпеку нашої країни й усього регіону. Дякую турецьким партнерам, нашим дипломатам і всім, хто цьому сприяв”, - йдеться у повідомленні.

На сторінці Першої леді України в соцмережі Facebook зазначено, що "Гетьман Іван Виговський" уже другий корвет типу Adа, зібраний на суднобудівному заводі Туреччини на замовлення України. Корвет "Гетьман Іван Мазепа", який стане флагманом ВМС України, нині проходить випробування в морі.

“Гетьмане Іване Виговський», довгого успішного життя тобі! Будь стійким та надійним на захисті людей, які довірили тобі своє життя. Неси і втілюй найкраще від обох країн – Туреччини та України – на захисті справедливості й миру” - звернулася за традицією Олена Зеленська до військового корабля на церемонії його спуску на воду.

Читайте також: На параді в РФ не було жодного із кораблів про знищення або пошкодження яких повідомляла Україна - BBC

Перша леді України висловила вдячність турецьким партнерам, командувачу ВМС України, міністру оборони України та дипломатичній команді за наполегливу працю, що сприяє зміцненню оборонних можливостей.

“Корвети "Гетьман Іван Виговський" та "Гетьман Іван Мазепа", які через російську агресію будувалися у Туреччині, оснащені найсучаснішим озброєнням і стануть вагомим доповненням до нашого флоту, підвищуючи обороноздатність України. Вдячний турецьким партнерам за підтримку у непростий для нашої держави час”, - написав на своїй сторінці у Фейсбуку з нагоди спуску корвета "Гетьман Іван Мазепа" на воду міністр оборони України.

Рустем Умєров зауважив, що Україна вже зламала домінування російського флоту на морі, знищивши десятки суден.

“Ми активно розширюємо можливості українських Військово-Морських Сил у Чорному та Азовському морях. Вдячний Президентові України Володимиру Зеленському за ініціативу та підтримку в реалізації цього важливого проєкту. Рухаємося вперед до нових перемог!” - додав міністр.

У свою чергу командувач ВМС ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що попри складні умови третього року протистояння широкомасштабній військовій агресії з боку Росії Україна будує власні кораблі, має визначену Стратегію морської безпеки України та послідовно виконує визначені нею завдання.

“Сьогодні маю честь бути присутніми на спуску на воду другого корвета типу “Ада” для ВМС України… Держава приділяє увагу своєму флоту, тому що без військово-морських сил не може бути захисту національних інтересів України на морі. Це стратегія розвитку нашої держави - дати максимум спроможності, щоб виконати головну нашу задачу, - захистити нашу державу, захистити її на морі, захистити її інтереси. І допомогти зробити Чорне море, разом із друзями, безпечним - найбезпечнішим морем в Європі”, - сказав Неїжпапа.

У Стамбулі спустили на воду корвет для України / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Командувач наголосив, що було мало віри в те, що Україна буде будувати кораблі, але це стало реальністю завдяки підтримці партнерів, зокрема Туреччини.

“Незважаючи на третій рік війни, Україна будує свої кораблі разом зі своїми друзями - з Туреччиною… Президент Зеленський підписав Стратегії морської безпеки України, де чітко прописано: “Україна - морська держава, яка повинна відбити напад з моря, відповісти на неспровоковану агресію, яка зараз здійснюється з боку Російської Федерації. Ми послідовно робимо все, щоб виконати Стратегію, визначені задачі”, - підкреслив Неїжпапа.

Він подякував Туреччині та турецькому народу за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Як повідомляв Укрінформ, роботи з будівництва першого корвету для Української держави Турецька Республіка розпочала в січні 2021 року. 18 серпня 2022 року Президент Зеленський своїм указом присвоїв ім‘я гетьмана Івана Мазепи корвету класу "Ada" Військово-Морських Сил Збройних сил України. У жовтні 2022 року Олена Зеленська брала участь у церемонії спуску на воду корвета «Гетьман Іван Мазепа». У березні цього року зі станом готовності корветів ознайомився Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-