Мінветеранів змінить підходи до підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих

Мінветеранів змінить підходи до підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив в.о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун.

"У нас вже є 150 помічників ветеранів, які були навчені в минулому році. Вони мають пройти перенавчання... У нас ціль - забезпечити якісне повернення ветеранів війни у громади", - сказав Порхун.

Він нагадав, що проєкт із підготовки фахівців із супроводу ветеранів був започаткований у 2023 році як пілотний. За його підсумками було ухвалено рішення про співпрацю з громадським сектором і деякі зміни у підходах до підготовки таких фахівців.

"Розпочалася робота зі створення окремої професії, яка наразі знаходиться в класифікаторі посад, і ії назва "фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб". Ми напрацювали ряд нормативно-правових актів, які дають повноцінну змогу запустити цей проєкт", - сказав Порхун.

Він додав, що претенденти на посади фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб мають проходити співбесіду, у тому числі і з психологом, і можуть пройти навчання на базі Центрів ветеранського розвитку.

"Безпосередньо кошти на навчання виділяються з державного бюджету, і після отримання сертифікату фахівці будуть працювати у територіальних громадах, органах місцевого самоврядування. Основне завдання - зустріч демобілізованих військовослужбовців, які повертаються у свої громади. Він їх зустрічає, консультує, розпитує що потрібно, що держава може надати", - сказав Порхун.

Читайте також: Мінветеранів готує спеціальний мобільний застосунок для учасників бойових дій

Зокрема, питання, з якими може допомогти фахівець, - реабілітація, виплати за поранення грошової допомоги, розʼяснення, методичний супровід різних питань.

Також, як додав Порхун, зараз Мінветеранів працює над тим, щоб максимально відійти від паперових форм, заявок, посвідчень тощо, і перевести деякі послуги у цифровий формат.

Як повідомляв Укрінформ, Мінветеранів планує залучити до роботи фахівцями із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб 11 тисяч осіб, а сам інститут таких фахівців має запрацювати до кінця серпня.

Фото: Depositphotos