У Мінветеранів заявили про перевірку переможця тендера на будівництво меморіального кладовища

Консорціум "Білдінг ЮА", який став переможцем тендеру на будівництво Національного військового меморіального кладовища, ретельно перевіряють на всіх рівнях.

Про це заявив в.о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун на пресконференції в Укрінформі.

Порхун нагадав, що 3 липня було оголошено тендер на будівництво першої черги та проєктування другої черги НВМК. Умови торгів були достатньо жорсткими: фінансова спроможність компанії, досвід глобальних проєктів, безперебійне постачання матеріалів і техніки. Серед прописаних у тендері вимог – наявність асфальтного та бетонного заводу, працівників відповідної кваліфікації, мінімальний перелік будівельної техніки у 40 одиниць, можливості для безперебійного будівництва.

«Тендер тривав до 24 липня, коли компанії, які хочуть брати участь, мали змогу подати свої пропозиції. На жаль, до цього часу пропозицій не було надано, тому ДУ «НВМК» продовжила термін подачі ще на 5 днів. В цей термін було подано заявку від трьох компаній, що надалі об’єдналися в консорціум "Білдінг ЮА", який і став переможцем відкритих торгів з особливостями будівництва НВМК перших двох пускових комплексів із ціновою пропозицією 1 млрд 750 млн, що майже на 42 млн грн менше від очікуваної ціни, заявленої на тендері», - наголосив Порхун.

Він нагадав, що створення таких консорціумів є поширеною практикою, яка не суперечить законодавству. Компанії, що створили консорціум, працюють з 1996, 2006 та 2014 років і мають значний будівельний досвід.

Читайте також: Зеленський підписав закон про поховальний ритуал на Національному військовому кладовищі

Коли ж у ЗМІ почали з'являтися дискредитуючі публікації щодо цих компаній, зокрема про «російський слід», керівник Мінветеранів «особисто звернувся з листом до голови СБУ, щоб він перевірив, підтвердив або спростував цю інформацію». 

«Після отримання офіційної відповіді від СБУ буде ухвалено відповідні рішення», - запевнив Порхун.

Він повідомив, що у п'ятницю уряд розширив склад координаційної ради з питань створення та функціонування НВМК. 

«До координаційної ради були також включені: голова Інституту національної пам’яті, незалежні експерти та представники підприємств будівельної сфери та фахівці з меморіалізації, члени родин загиблих захисників, представники ветеранських і громадських об’єднань, науковці та історики. А до вже чинного складу координаційної ради, нагадаю, входить 11 представників органів центральної виконавчої влади на рівні не нижче заступника міністра, народні депутати. Також сьогодні був включений представник уповноваженого з прав людини», - розповів Порхун.

За його словами, дані з єдиної електронної системи сфери будівництва є публічними, кошторисну документацію щодо будівництва НВМК можна перевірити за відповідним QR-кодом, на сайтах Мінветеранів і ДУ "НВМК".

Про кошторис будівництва розповів заступник директора ДУ «Національне військове меморіальне кладовище» Ярослав Старущенко. За його словами, консорціум «Білдінг ЮА» переміг на тендері з пропозицією 1 млрд 759 млн 401 тис. грн. З цієї суми вартість будматеріалів і їх доставка на об'єкт становить 1,165 млрд грн, зарплата працівників і дохід будівельних компаній - 254 млн грн. Вартість будівельних машин та механізмів становить 80 млн гривень. «Вартість обладнання, зокрема інженерного устаткування, яке буде реалізовано і встановлено в першій черзі будівництва, становить 120 млн грн», - поінформував Старущенко, наголосивши, що всі ціни, закладені в кошторисі, є ринковими.

Крім того, зазначив він, у сумі враховані інфляційні витрати виходячи з прогнозів Національного банку на 2025 рік, за якими інфляція буде в межах 8,2-8,6%. 

«Програма, яка формує кошторис, в ці понад мільярд гривень автоматично заклала 138 млн інфляційних витрат. Це віртуальні кошти, їх виплачуватимуть підрядникам виключно після того, коли така інфляція дійсно буде. Якщо інфляційні витрати будуть менше ніж 8%, ця цифра зменшиться», - пояснив він.

Заступник директора ДУ «НВМК» зазначив, що до першої черги будівництва кладовища увійдуть адміністративна будівля, будинок трауру, дороги, насосні станції, котельні, резервуари чистої води. Передбачена сума в 1,7 млрд грн може бути пропорційно розділена за наступними чергами.

Читайте також: НАБУ вивчає тендери на відновлення Охматдиту і будівництво Національного військового кладовища

Як повідомлялося, 1 серпня на ProZorro переможцем тендеру на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища став консорціум “Білдінг ЮА” з Києва з пропозицією у розмірі 1,75 млрд грн. Його засновниками є підприємства «Євроелітбуд» (Одеса), «Акам» (Дніпро), ПАТ «Броварське шляхово-будівельне управління № 50» (Київська область).

Деякі ЗМІ, посилаючись на дані аналітичної системи Youcontrol, звернули увагу на те, що консорціум «Білдінг ЮА» створено наступного дня після оголошення тендера.

Водночас розслідувачі видання hromadske з'ясували, що граніт для проєкту будівництва Національного військового кладовища постачатиме компанія підсанкційного бізнесмена.

Національне військове меморіальне кладовище – загальнонаціональне місце вшанування та увічнення пам’яті загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Фото: Міністерство у справах ветерані