НАБУ вивчає тендери на відновлення Охматдиту і будівництво Національного військового кладовища

НАБУ вивчає тендери на відновлення Охматдиту і будівництво Національного військового кладовища

Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро України проводять перевірку на можливу причетність топпосадовців до укладення тендеру на відбудову дитячої лікарні “Охматдит” за завищеними цінами за кошти благодійного фонду.

Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос під час пресконференції у п’ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми проводимо аналітичну роботу щодо причетності тих суб’єктів, які підслідні НАБУ. Використання коштів фонду було, є певна специфіка, тому сказати, що ми зараз зареєструємо кримінальне провадження саме за цим фактом, це передчасно. Ми проводимо відповідну роботу, вивчаючи причетність суб’єктів, які підслідні НАБУ і САП, до цих можливих дій. Наскільки мені відомо, даний тендер був скасований”, - сказав він.

Крім того, Кривонос додав, що Бюро також перевіряє тендер на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища.

Читайте також: «Зливи» з НАБУ: Кривонос затвердив висновок службового розслідування

“Так само, що стосується кладовища, зараз теж оголошено тендер, вивчаємо. Якщо будуть підстави для внесення відомостей до ЄРДР, то внесемо і розпочнемо розслідування”, - зазначив директор НАБУ.

Як вважає Кривонос, щоб запобігти зловживанням у майбутньому, потрібні прозорі процедури відбору виконавців робіт за кошти благодійних фондів.

Зокрема, відкриті кошториси, зрозумілі критерії допуску учасників та наявність у них досвіду і відповідної матеріально-технічної бази.

Читайте також: Міжнародні партнери передали уряду списки кандидатів до комісії з аудиту НАБУ - Кривонос

Як повідомляв Укрінформ, 8 липня РФ здійснила терористичну атаку на дитячу лікарню "Охматдит", внаслідок чого було зруйновано один корпус лікарні, пошкоджено хірургічний та новий корпус Охматдиту.

Після російського терористичного обстрілу безпосередньо на благодійний рахунок НДСЛ "Охматдит" надійшло 312 млн грн пожертв, на рахунок благодійного фонду "Охматдит - здорове дитинство" - 378 млн грн, 320 млн грн зібрано на платформі UNITED-24. 100 млн грн було виділено урядом з резервного фонду.

Читайте також: В Охматдиті надали роз'яснення щодо інформації про тендери

Також американський меценат Говард Баффет після аналізу всього пошкодженого обладнання виділив 11,2 млн доларів, але допомога буде надана саме обладнанням, а не виділенням коштів на рахунки. Окремо уряд Литви виділив 1 млн доларів. Уряд Німеччини озвучив намір виділити 10 млн євро.

19 липня БО «Благодійний фонд «Охматдит» - здорове дитинство» оголосив конкурс на проведення оточного ремонту та внутрішнього опорядження будівлі Сучасного лікувально-діагностичного комплексу НДСЛ «Охматдит».

Серед 14 учасників за його підсумками була обрана запорізька компанія «Буд-технолоджі». Проєкт "Наші гроші" звернув увагу на те, що пропозиція переможця була дорожча, ніж у інших учасників конкурсу, а також, що у компанії немає відповідної техніки для проведення необхідних робіт.

2 серпня міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що кошти, зібрані благодійним фондом "Охматдит - здорове дитинство" для відновлення лікарні після російської терористичної атаки, будуть переведені на казначейські рахунки НДСЛ "Охматдит". Їх використання буде контролювати ревізійно-наглядова рада, конкурс на відбудову "Охматдиту" буде проведений через "Прозорро".

Читайте також: Тендер на відбудову Охматдиту скасують і проведуть заново - Ляшко

5 серпня наказом МОЗ затверджено Положення про Раду з контролю здійснення відновлення зруйнованих (пошкоджених) будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" - Раду з відновлення Охматдиту.

Тим часом 1 серпня система Prozorro визначила переможця на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища— ним став консорціум "БІЛДІНГ ЮА" з пропозицією у розмірі 1 759 401 657,00 грн.

Читайте також: Військове меморіальне кладовище: пояснили, як обрали переможця резонансного тендеру

Консорціум "БІЛДІНГ ЮА" створили наступного дня після оголошення тендера. Тривалість будівництва, згідно з проєктом, становить 19 місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-