Рада розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП наступного тижня - депутатка

Верховна Рада наступного тижня першим питанням розгляне доопрацьований законопроєкт щодо заборони діяльності на території України релігійних організацій, зокрема пов’язаних з Російської Федерацією.

Про це повідомила заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

«Верховна Рада розгляне законопроєкт 8371 наступного тижня першим питанням порядку денного! Сьогодні ж Комітет гуманітарної та інформаційної політики одноголосно фінально схвалив правки до законопроєкту 8371 і рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому», - написала Кравчук.

Вона поінформувала про ключові зміни у доопрацьованому документі.

Зокрема, затверджено нову назву проєкту закону - «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Раніше документ називався «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій».

Також змінено терміни набрання чинності певними нормами. Зокрема, передбачається, що закон вступить в силу через 30 днів після опублікування, а пункт, який дає можливість Кабінету Міністрів готувати відповідну нормативну базу на виконання закону, - наступного дня після опублікування.

Читайте також: Це як про заборону рабства: Епіфаній прокоментував законопроєкт щодо УПЦ МП

Натомість пункт, який дозволить звертатись у суд щодо припинення діяльності релігійної організації, в якої є звʼязок з РПЦ та країною-агресором, набере чинності через 9 місяців після опублікування.

За словами депутатки, також внесено редакційні зміни з точки зору відповідності документу усім кодексам України та адміністративному праву.

Ще одна важлива правка стосується релігійних організацій, які не мають звʼязків з Росією та РПЦ. «Уточнили щодо пільгового користування державним і комунальним майном в релігійних цілях - безоплатна оренда релігійними організаціями приміщень для проведення служб, обрядів та інших заходів. Але додали запобіжник, щоб не було зловживань, - таке користування тільки в порядку, затвердженому КМУ», - підкреслила вона.

Кравчук наголосила, що в основі проєкту закону залишилась ідея, що держава не забороняє релігійні організації, адже в Україні є свобода віросповідання.

«Але важливе "але" - жодних звʼязків з країною агресором та РПЦ. Комітет продемонстрував конструктив і єдність в цьому питанні. І так само розраховуємо на наступному тижні на конструктив і єдиність для забезпечення духовної незалежності України. Це буде історичний момент наступного тижня», - заявила вона.

Читайте також: Об'єднання ПЦУ і УПЦ МП: Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу без попередніх умов

Як повідомляв Укрінформ, уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні цей законопроєкт.

23 липня народні депутати заблокували трибуну Верховної Ради через відмову розглядати законопроєкт про заборону УПЦ (МП), тим самим зірвавши пленарне засідання.