Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 33

Як отримати гроші за покупку вітчизняних товарів - покрокова інструкція. По 21 тисячі гривень нададуть домогосподарствам прифронтових громад на придбання твердого палива.

У випуску:

  • В Україні запустили бета-тестування програми «Національний кешбек»
  • Мешканці прифронтових територій отримають гроші на придбання твердого палива - рішення уряду
  • За спорудження фортифікацій на сільгоспземлях аграріям планують виплачувати компенсацію
  • Понад 2 мільйони школярів розпочали навчальний рік офлайн
  • У прифронтових областях укриття є у 70% навчальних закладів
  • Українці цьогоріч отримали понад 15 тисяч ваучерів на навчання новій професії
  • «єЧерга» для автобусів: обрати час перетину кордону можна буде на 20 пунктах пропуску
  • Шаг - замість копійки: Нацбанк пропонує змінити назву розмінної монети

ЯК ОТРИМАТИ ГРОШІ ЗА ПОКУПКУ

У застосунку "Дія" запустили бета-тестування програми "Національний кешбек", яка дозволить українцям отримувати 10% компенсації за купівлю товарів українського виробництва. 

Кошти надходитимуть на картку щомісяця. Їх можна витрачати на комунальні, медичні послуги, транспорт, мобільний зв'язок, спорт, кіно або донатити на Сили оборони чи купувати військові облігації.

Для участі в програмі споживачам необхідно:

1. Відкрити спеціальний рахунок у банку (в його застосунку, на сайті або відділенні).

2. Оновити додаток "Дія" та обрати послугу "Національний кешбек".

3. Доєднати й активувати картку для нарахування кешбека.

Наразі кешбек доступний на 38 тисяч товарів локальних виробників, включаючи продукти харчування, ліки, одяг, побутову хімію, косметику та інші товари українського виробництва.

«Повний список товарів, на які нараховується кешбек, доступний за посиланням. Список закладів торгівлі, де нараховують кешбек, оновлюється тут. Виробники та продавці українських товарів можуть долучитися до програми за посиланням», - зазначили в застосунку "Дія".

Повний запуск програми "Національний кешбек" планується після успішного завершення бета-тестування.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 2 вересня 2024 року офіційно запускається програма "Національний кешбек", яка дасть змогу громадянам повертати 10% від вартості покупок вітчизняних товарів.

ПІДТРИМКА

Мешканці прифронтових територій отримають гроші на придбання твердого палива. Одержувачами грошової допомоги на опалення є особи, які фактично проживають у Сумській, Харківській, Херсонській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Чернігівській областях в 10-кілометровій зоні від державного кордону з РФ або лінії зіткнення та/або на територіях активних бойових дій, територіях можливих бойових дій, у житлових приміщеннях, які опалюються твердим пічним побутовим паливом. Перелік населених пунктів, жителі яких можуть отримати грошову допомогу визначається відповідними ОДА. Допомога на опалення одержувачам виплачується за фінансової підтримки УВКБ ООН і становить 21 тис. грн на одне домогосподарство за весь опалювальний період 2024/25 р. Очікується, що реалізація акта дозволить забезпечити потреби вразливих категорій населення прифронтових територій у побутовому паливі в зимовий період.

За спорудження фортифікацій на сільгоспземлях аграріям планують виплачувати компенсацію. Мінагрополітики пропонує щорічну виплату 12% нормативно-грошової оцінки за користування цими землями. Це компенсуватиме орендну плату. По завершенню воєнного стану землі під фортифікації або викупити для суспільних потреб, або привести у стан для ведення сільськогосподарських робіт. Програму планується запустити наступного року. Водночас розглядається можливість замороження кредитів агровиробникам із ТОТ, які продовжують працювати на підконтрольній території, розповів виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Наразі в Україні вже діє низка держпрограм підтримки аграріїв із прифронтових зон, а також надається допомога сільгоспвиробникам на підконтрольній території. Відповідно, програма “Доступні кредити” дозволяє отримати аграріям до 90 млн грн, а підприємствам із тваринництва та переробки – до 150 млн грн. Також включена компенсація до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем.

ОСВІТА

Президент Володимир Зеленський оголосив, що понад 2 мільйони школярів розпочали навчальний рік в офлайн-форматі та ще мільйон – у змішаному. Також, за його словами, відсьогодні перші 40 українських шкіл приєдналися до застосунку «Мрія». 

«Мрія» – новий освітній застосунок. Фактично аналог «Дії» для нашої української освіти, для всіх наших діточок, для учителів, для батьків. Це, безперечно, хороший результат: у час такої війни Україна і захищається, і розвивається – створює нове, дає можливості нашим людямповідомив, що відсьогодні перші 40 українських шкіл приєдналися до застосунку «Мрія». Загалом на старті, за його словами, додаток має вже 100 тисяч користувачів у різних регіонах України.

За словами Зеленського, уряд має чіткі доручення і щодо будівництва укриттів, і щодо забезпечення шкіл автобусами. Спершу транспорт мають передати у прифронтові та прикордонні регіони, але мета – забезпечити всю Україну.

Також Міністерство освіти і науки разом із Міністерством внутрішніх справ у взаємодії з громадами мають зробити все для повного виконання програми «Безпечна школа». Ідеться про чергування поліцейських, наявність рамок металошукачів на вході та швидке реагування на будь-які інциденти.

Крім того, Президент зазначив, що Україна створює програму гарантованого безоплатного харчування для дітей із першого по четвертий клас. На реалізацію цієї ініціативи через субвенцію МОН передбачено 5,8 млрд грн.

У прифронтових областях укриттями забезпечені 70 відсотків навчальних закладів. На переважній більшості територій України – у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській, Вінницькій області – ситуація із забезпеченістю укриттями становить близько 90-99%. У прифронтових регіонах ситуація набагато складніша. Є проблеми з укриттями в Чернігівській, Сумській, Одеській областях, яких становить 70%, а відтак є поле для діяльності органів контролю, зазначила начальник відділу представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства Офісу генпрокурора Дженнет Атаєва та поінформувала, що ювенальні прокурори звертаються до суду з позовами про зобов’язання привести укриття в навчальних закладах в належний стан для їх експлуатації. Ювенальні прокурори останнім часом заявили 217 позовних заяв до суду. На сьогодні за результатами вже задоволених позовів 20 тисяч дітей забезпечено укриттями під час навчання.

Від початку 2024 року жителі України отримали понад 15 тисяч ваучерів на безоплатне навчання новій професії у закладах освіти. На ці цілі держава виділила 114 млн грн. Ваучер дає право безоплатно пройти навчання у закладах освіти чи у роботодавця за затвердженим переліком зі 124 професій та спеціальностей. Його сума не може перевищувати 30280 грн. Отримати ваучер можуть такі категорії громадян: особи, яким за 45 (до настання пенсії за віком); ветерани, учасники бойових дій; внутрішньо переміщені особи працездатного віку; люди з інвалідністю; люди, котрі зазнали поранень внаслідок військової агресії або були в полоні. Ваучер видається за умови, що вони мають професійно-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні й не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття упродовж останніх трьох років. Щоб отримати ваучер на навчання, потрібно обрати спеціальність, професію та місце навчання і подати заявку онлайн на сайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами. Протягом 90 днів після отримання ваучера в центрі зайнятості слід укласти договір про навчання із закладом освіти, повідомили в Мінреінтеграції.

НОВОВВЕДЕННЯ

Національний банк України ініціює зміну назви розмінної монети "копійка" на "шаг".

У Нацбанку вважають, що зміна назви монет сприятиме дерусифікації грошового обігу України, адже назва "копійка" має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав.

Глава НБУ Андрій Пишний сподівається: якщо суспільство підтримає ініціативу, а ВР ухвалить необхідне законодавство, карбувати шаги почнуть вже наступного року. Зокрема, у 2025, за його словами, в Україні мають викарбувати 20 мільйонів монет номіналом 50 копійок.

КОРДОН БЕЗ ЧЕРГ

Ще на чотирьох пунктах пропуску запрацювала послуга реєстрації часу перетину кордону для пасажирських автобусів. Загалом таке слотування діятиме на 20 із 28 пунктів.

«єЧерга» зменшує навантаженість на пункти пропуску, коли автобуси стояли в чергах. Фактично кожен з них має прибувати на визначену їм годину