Шмигаль: Щоб за п'ять років розмінувати сільгоспземлі, потрібно 10 тисяч саперів

За експертними розрахунками, Україна потребує близько 10 тисяч саперів для того, щоб за короткий період часу розмінувати забруднені російським мінним і вибуховим сміттям землі.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час пресконференції у вівторок, 10 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українські аграрії використовують понад 150 тисяч гектарів сільгоспземель, які були розміновані нашими саперами, операторами протимінної діяльності. Ця робота буде продовжуватися. Зараз у нас 53 оператори протимінної діяльності, близько 3 тисяч саперів. За експертними розрахунками, Україна потребує близько 10 тисяч саперів для того, щоб за короткий період, до 5 років, розмінувати забруднені російським мінним і вибуховим сміттям українські землі», – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що гуманітарне розмінування – це один з напрямків, який активно розвивається.

«Ми вже сформували ринок, компенсуємо аграріям 100% за послугу розмінування. Завдяки залученню недержавних операторів увесь цей процес відбувається в рази швидше, наступного року ми маємо вийти на дуже хороші темпи», – запевнив Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що збільшується й кількість машин для розмінування.

«До початку повномасштабного вторгнення в Україні не було жодної розмінувальної машини. Зараз їх під сотню. Плануємо, що їх буде 200», – зазначив глава уряду.

Читайте також: У серпні від вибухонебезпечних предметів очищені 17 000 гектарів звільнених територій

Як повідомлялося, 7 вересня у Державній службі України із надзвичайних ситуацій відкрили Офіс протимінної діяльності. Це координаційний орган ДСНС, який відповідатиме за планування, моніторинг, практичну організацію і координацію виконання завдань із розмінування, а також здійснюватиме сертифікацію операторів протимінної діяльності і контроль їхньої якості.