Мільйонні збитки на ремонті доріг: ексголові Дніпропетровської ОДА повідомили про підозру

Колишньому голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації повідомили про підозру у справі заподіяння 286 млн грн збитків під час ремонту доріг в умовах воєнного стану.

Про це інформують пресслужби Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає Укрінформ.

«НАБУ і САП викрили масштабну оборудку у дорожній сфері, у результаті якої під час повномасштабного вторгнення РФ державному бюджету заподіяно понад 286 млн грн збитків», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у цій справі повідомили про підозру ексголові Дніпропетровської ОДА; ексзаступнику голови Дніпропетровської ОДА; екскерівнику департаменту Дніпропетровської ОДА; ексначальнику відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОДА; керівнику суб’єкта господарської діяльності.

Їм інкримінують порушення ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

За матеріалами справи, у 2022 році чинне в умовах воєнного стану законодавство дозволяло першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, а витрати на поточний та капітальний ремонт доріг були можливі лише в останню чергу.

Підозрювані з метою отримання можливості першочергового фінансування замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування.

Витрати на таке обслуговування штучно та безпідставно збільшили до 1,5 млрд грн. На цю суму уклали договори на виконання відповідних робіт з компанією, пов’язаною із головою Дніпропетровської ОДА, яка завищила вартість матеріалів на понад 286 млн грн.

Частину цих коштів підозрювані, за даними слідства, надалі вивели на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником, інформують у бюро.

Наразі правоохоронці продовжують вивчати факти щодо можливої легалізації незаконно одержаних коштів, а також встановлюєть причетність до злочину інших осіб.

Читайте також: БЕБ оголосило підозру посадовиці Ужгородської міськради за збитки на понад ₴1,5 мільйона

Як повідомлялося, на початку листопада 2022 року "Українська правда" і "Схеми" оприлюднили розслідування про те, що Дніпропетровська ОВА лише за час повномасштабного вторгнення Росії заплатила 1,5 млрд грн фірмі "Будінвест інжиніринг", яка належить навпіл фітнес-тренерці Яні Хланті та менеджеру братів Дубинських, яких ФБР розшукує за фінансові махінації в США.

За цим фактом САП зареєструвала кримінальне провадження.

26 грудня 2022 року Національне антикорупційне бюро проводило обшуки у Дніпрі щодо фітнес-тренерки Яни Хланти, яка пов’язана з головою Дніпропетровської ОВА Валентином Резніченком і фірма якої лише під час повномасштабного вторгнення РФ отримала 1,5 млрд грн на ремонт доріг в області.

Детективи НАБУ також провели обшук у робочому кабінеті Резніченка та у деяких профільних департаментах Дніпропетровської ОВА.

24 січня Кабмін погодив проєкти указів Президента про звільнення голів кількох обласних військових адміністрацій, серед яких був очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.