Президент Литви відвідав Києво-Печерську лавру

Фото

Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа відвідав Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» з нагоди 510-ї річниці битви під Оршею.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

«Про битву під Оршею знає кожен литовський школяр. Ми цьому навчаємося в школі, і цю ідею хоробрості та незламності ми несемо з собою все життя. Сьогодні ми повинні пам’ятати про Костянтина Острозького. Нам потрібно бути хоробрими, вірити в те, що ми знову здолаємо ворога, як це зробили 500 років тому. Ми з нетерпінням чекаємо дня, коли Україна переможе російських окупантів, і першими, хто цьому радітиме, будемо ми», - наголосив Науседа.

Президент Литви підкреслив важливість продовження співпраці з Україною в культурній сфері та збереження спільної історичної спадщини. Зокрема, йшлося про розвиток нових проєктів, які підкреслюють єдність наших народів у минулому та сьогоденні.

Під час візиту сторони обговорили продовження проєкту із відновлення пам’ятника видатній постаті воєначальника та одного з найбільших покровителів Лаври.

«Сьогодні ми вшановуємо сторінку спільної історії України та Литви — глибоку, велику, могутню й героїчну. Вшановуємо пам’ять великого полководця, князя, культурного і релігійного діяча Костянтина Острозького. Хотілося б, щоб світ знав, як і тоді, що таке росія та її підступність», - сказав міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Як зазначається, гості мали змогу першими побачити відреставровану картину «Битва під Оршею» польського художника Юзефа Менціни-Кжеша з колекції Рівненського обласного краєзнавчого музею, відновлену відділом наукової реставрації Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Читайте також: Фронт, потреби ЗСУ та виробництво зброї: про що говорили Зеленський і Науседа

У МКСК відзначають, що протягом останніх десяти років заповідник активно співпрацює з литовськими партнерами, реалізуючи міждержавні проєкти, спрямовані на відновлення історичних пам’яток, пов’язаних з династією князів Острозьких. У 2023 році на північному фасаді Успенського собору було встановлено барельєф на честь князя, створений відомими українськими скульпторами Борисом Криловим і Олесем Сидоруком.

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня до Києва прибув президент Литви Гітанас Науседа для участі у саміті Кримської платформи.

Фото Юрія Юрченка та Антоніни Вишневської