Захист дітей в умовах війни і повернення депортованих - деталі документа, який Зеленська представила в ООН

Представлений першою леді Оленою Зеленською на полях Генеральної асамблеї ООН експертний документ «Забезпечення безпеки дітей під час збройних конфліктів: досвід України» містить деталізований план захисту дітей та їхніх прав в умовах війни.

Як передає Укрінформ, відповідний експертний документ, який презентувала Зеленська, був розроблений за підсумками київського Саміту перших леді та джентльменів.

«Україна, як країна, яка стикнулася з такою масовою навалою, як збройна агресія Росії, мала терміново вирішувати великий перелік питань для порятунку і забезпечення безпеки кожної української дитини. Для цього оперативно був створений Координаційний штаб за участю всіх причетних міністерств, відомств, національних громадських та міжнародних організацій, які захищають права дитини, діючих крупних грантових проєктів та програм в цій сфері», – йдеться у документі.

У ньому вказується, що для налагодження контакту з громадянами використані цифрові технології, зокрема створено чатбот «Дитина не сама». Пізніше був створений однойменний портал, де були розміщені всі необхідні матеріали та інструкції. Запущено «гарячі лінії» Офісу омбудсмена, Національної поліції, Офісу генерального прокурора та Національного інформаційного бюро.

Також в документі зазначається, що Україною був розроблений та затверджений Національний превентивний план щодо припинення та запобігання грубим порушенням прав дітей в умовах відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України.

Як повідомляється, на основі цього плану було розроблено та підписано ще одне напрацювання України – це Спільний превентивний план між урядом України та ООН щодо запобігання та припинення грубих порушень прав дітей в Україні в межах механізму «Діти та збройні конфлікти» на рівні ООН (так званий CAAC).

«Спільний з ООН превентивний план – це унікальний, створений вперше за історію існування механізму ООН «Діти та збройні конфлікти» документ. Для постійної взаємодії з Національною (державною) цільовою групою ООН зі спостереження та звітності та спеціальним представником генерального секретаря ООН з питань дітей та збройних конфліктів Вірджинією Гамба та її офісом указом Президента України створено спеціальну міжвідомчу робочу групу. З метою належного організаційного супроводу та підтримки впровадження Спільного превентивного плану створено офіс Урядової відповідальної особи (office of the Government CAAC Focal Point)», - йдеться в експертному документі.

Вказується, що влітку 2023 року у складі представників дипломатичних представництв та посольств 30 країн світу утворено групу друзів України в механізмі CAAC – Київську групу друзів з питань дітей та збройних конфліктів, яка покликана допомагати Україні в подоланні та запобіганні грубим порушенням прав дітей в Україні в умовах збройної агресії РФ. Співголовують в групі Канада та Польща.

Окремим пунктом документу є «Ідентифікація та повернення дітей». У ньому розповідається про політику Bring Kids Back UA.

«Це комплексний план дій, що об’єднує зусилля всіх органів влади України, інших держав, міжнародних та неурядових організацій заради повернення на батьківщину всіх українських дітей, які були незаконно депортовані РФ або примусово переміщенні в межах ТОТ. План розроблено на виконання доручення Президента України Володимира Зеленського, та є важливим елементом в рамках Формули миру, підкріпленої спільним комюніке на Саміті миру», - йдеться у документі.

Читайте також: На Саміті леді та джентльменів ухвалили декларацію щодо захисту прав дітей

Також у ньому згадується розвиток системи освіти в умовах війни, евакуація дітей за межі України, забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні, підтримка внутрішньо переміщених осіб, зокрема дітей, забезпечення дітей комплексною психосоціальною допомогою, медична допомога дітям в умовах війни, відновлення справедливості та доступ до правосуддя.

Автором експертного документу виступила керівниця політики Bring Kids Back UA Олександра Дворецька, з його змістом погодилися: голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» Дар’я Касьянова, правозахисниця з Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська та співзасновниця та голова БФ «Голоси дітей» Лена Розвадовська.

Як повідомляв Укрінформ, захід «Забезпечення майбутнього дітям», на якому був представлений експертний документ «Забезпечення безпеки дітей під час збройних конфліктів: досвід України», відбувся на полях Саміту майбутнього та 79-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Співорганізатори заходу - перші леді України та Естонії у співпраці з низкою країн та ЮНІСЕФ.

Читайте також: В Україні право дітей на освіту доводиться фізично захищати від агресії РФ - Зеленська

Головна увага заходу приділялася правам дітей як на національному, так і на міжнародному рівнях, глобальному партнерству задля вирішення викликів, що загрожують безпеці та майбутньому молодого покоління, загрозам добробуту дітей.

У заході взяли участь перші леді Естонії, Фінляндії, Гватемали, Литви та інших країн, міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі, глава МЗС Великої Британії Девід Леммі, виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Расселл.

Фото: ОП