У світі 16% підлітків стають об’єктами кібербулінгу - Зеленська

У світі зазнають приниження й залякування через інтернет 16% підлітків, а майже 12% підлітків визнали, що самі булили когось онлайн.

Про це дружина Президента України Олена Зеленська повідомила в Телеграмі, передає Укрінформ.

За її словами, це дані дослідження в межах міжнародного проєкту “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді”, опубліковані у 2024 році. Дослідження проводили серед підлітків у Центральній Азії, Канаді та Європі, і в Україні також. “Розповідала про нього на четвертому Саміті перших леді та джентльменів, де тему булінгу згадували аж на двох панелях: про безпечний кіберпростір і безпечне шкільне середовище”, - зазначила перша леді.

Вона зауважила, що, булінг є не лише в інтернеті.

“Дітей можуть ображати у школі, і тоді батьки чують: “Я не хочу туди йти”, однак не розуміють причин. Важливо ж, що булінг не якась разова сварка з однолітками. Це систематичне приниження дитини, що може значно вплинути на формування її особистості та стан здоров’я”, - наголосила Зеленська.

Читайте також: На Саміті перших леді та джентльменів обговорять безпеку дітей у кіберпросторі

Експерти Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” зібрали для батьків, опікунів і вчителів низку порад, що допоможуть правильно зреагувати на булінг і вчасно убезпечити від нього дитину. А можливо, і врятувати її, доки цькування не завдало критичної шкоди.

Як повідомляв Укрінформ, на Саміті леді та джентльменів ухвалили декларацію щодо захисту прав дітей.