У Києві представили мобільний застосунок для українських захисників «Компас Ветерана»

Фото

Мобільний застосунок «Компас ветерана» та інформаційний посібник стануть у нагоді захисникам і захисницям України, членам їхніх родин, державним і недержавним установам, що працюють у сфері реабілітації ветеранів.

Про це розповіли учасники проєкту «Компас ветерана» на пресконференції в Укрінформі.

За словами голови ГО «Зростай, Україно!», керівниці проєкту Юлії Земляної, започаткувати проєкт «Компас ветерана» спонукали регулярні запити від військових на уточнення інформації щодо проходження бюрократичних процедур у війську.

«Порівнюючи інформацію, розміщену на різних ресурсах у пошуках відповідей на ці запитання, ми побачили розрізнену чи застарілу інформацію, що не відповідала змінам у законодавстві навіть на сайтах профільних міністерств. Тоді ми припустили, що це можна виправити, якщо створити актуальні, чіткі, прості й зрозумілі алгоритми проходження більшості процедур й викласти їх у мобільному застосунку та зручному покетбуці, що вміщується в кишені», - розповіла Земляна.

Мобільний застосунок «Компас ветерана» працюватиме за принципом відкритості та інформаційної синергії ініціатив, які спрямовані на допомогу ветеранам. Застосунок можна буде доповнити авторськими матеріалами та корисними контактами щодо безоплатної медичної, психологічної, юридичної та інформаційної допомоги.

У Києві представили мобільний застосунок для українських захисників «Компас Ветерана» / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Ніна Роговець переконана, що застосунок «Компас ветерана» суттєво полегшить життя захисникам і захисницям.

«Ми надаємо фінансову підтримку громадським організаціям та об’єднанням, аби вони допомогли нашим ветеранам повернутися в цивільне життя. Це і психологічна, і юридична допомога. Це дуже непростий шлях. Застосунок «Компас ветерана» вже містить доволі багато інформації, завдяки якому наші ветерани реально можуть полегшити собі життя», - вважає Роговець.

Адміністративне керування застосунком «Компас ветерана» нададуть Центру підтримки «Атлант», який на початку повномасштабного вторгнення був добровольчим корпусом і брав участь в обороні Києва, а тепер працює в сфері психологічної реабілітації ветеранів.

Директор Центру підтримки «Атлант», сертифікований тренер з лікування та запобігання ПТСР Андрій Омельченко висловив сподівання, що додаток «Компас ветерана» стане системним у вирішенні багатьох проблем, з якими стикаються ветерани у мирному житті й насамперед психологічними.

«Ми працюємо з 30-ма містами, психіатричними лікарнями, малими групами виїжджаємо до військових частин, у нас працює безкоштовна гаряча лінія психологічної допомоги військовим, також до нас можуть звертатися родини військових. Наша робота дуже різнопланова. Ми повинні зменшити кількість суїцидів, покращити ситуацію в сім’ях, допомогти з працевлаштуванням. Щоб хлопці, ставши ветеранами, знаходили себе в мирному житті», - наголосив Омельченко.

Проєкт інформаційної підтримки захисників України «Компас ветерана» реалізовано за сприяння Українського ветеранського фонду й створено силами громадської та волонтерської спільноти у відповідь на основні запити українських захисників.

Читайте також: Черги на житло для ветеранів скорочуються - народний депутат

У проєкті «Компас ветерана» беруть участь: ГО «Зростай, Україно!», ГО «Редюїт», ГО «Українська Валькірія»; Центр підтримки «Атлант», БФ «Врятуй Красу».

На сьогодні сторінка «Компас ветерана» на Фейсбуці вже охопила 415 тисяч користувачів, з яких 1900 стали її підписниками.

Як повідомляв Укрінформ, у застосунку «Дія» вже згенерували близько 280 тисяч посвідчень ветерана від початку запуску цієї послуги в червні.

Перше фото АрміяІнформ