ДБР завершило розслідування щодо розтрати 608 мільйонів керівниками банку «Фінанси та Кредит»

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора завершило розслідування щодо голови правління акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" і двох його заступників, яких підозрюють у розтраті понад 608 млн грн фінансової установи.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Фігурантам інкримінують ч. 1 ст. 255 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Розслідування встановило, що учасники злочинної організації, будучи членами кредитного комітету банку, у 2010 році оформили кредитні договори на підконтрольну власнику фінустанови новостворену юридичну особу. Вона не мала обігових коштів і кредитної історії, а також не мала у власності будь-якого майна.

В подальшому учасники злочинної організації виготовляли зовнішньоекономічні контракти між підприємством з однієї сторони і підконтрольними організатору компаніями-нерезидентами з іншої з метою використання їх, як підстави для виведення коштів з банку позичальником.

За результатами такої протиправної діяльності з рахунків банку було незаконно виділено сотні мільйонів кредитних коштів. В подальшому їх було переказано на рахунки компаній-нерезидентів, які також є підконтрольними членам злочинної організації. Тобто фактично було виведено з території України і не повернуто банку понад 608 млн грн.

Підозрювані перебувають під вартою. Керівникам банку і їх захисникам повідомлено про завершення досудового розслідування і надано доступ до матеріалів в порядку ст. 290 Кримінального процесуального кодексу України.

Читайте також: Фонд гарантування виставляє на продаж пул активів банку «Конкорд»

Також триває розслідування стосовно фактичного власника АТ "Банк "Фінанси та Кредит" за фактами створення злочинної організації та участі у ній, розтрати та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України).

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2019 року ДБР заочно оголосило підозру в розтраті коштів банку "Фінанси та Кредит" колишньому народному депутату та бенефіціарному власнику банківської установи Костянтину Жеваго.

Ексдепутату й топменеджерам банківської установи була інкримінована розтрата 113 млн доларів, унаслідок якої постраждали інтереси держави та вкладників фінустанови.

У жовтні 2020 року підозру у справі про розтрату 113 млн доларів оголосили також ексзаступнику голови правління банку "Фінанси та Кредит". Слідство встановило, що до розтрати коштів посадовця залучив саме бенефіціарний власник банку.

У листопаді 2023 року ДБР повідомило про підозру ексзаступнику голови правління акціонерного товариства “Банк “Фінанси та Кредит”, який розікрав в інтересах власника – ексолігарха більш як пів мільярда гривень.

У лютому 2024 року ДБР повідомило про підозру третьому колишньому заступнику голови правління банку “Фінанси та Кредит”.

У травні поточного року оголошена нова підозра колишньому акціонеру банку "Фінанси та Кредит" Костянтину Жеваго і трьом його спільникам у розтраті коштів фінустанови.