У Всесвітній день прибирання Україна зібрала понад 68 тисяч тонн сміття

До Всесвітнього дня прибирання в Україні долучилося майже 377 тис. учасників, які зібрали понад 68 тис. тонн сміття.

Про результати Всесвітнього дня прибирання в Україні, який відбувся 20 вересня, розповіли його організатори з Всеукраїнського молодіжного руху Let's do it Ukraine на пресконференції в Укрінформі.

Так, цьогоріч під час традиційних толок 376 935 учасників очистили 24 450 локацій у 24 областях України, зібрано 68 669 тонн сміття, 120 тонн вторинної сировини здано на переробку.

А у прифронтових регіонах 176 038 екосвідомих громадян долучилися до цифрового формату прибирання, тобто видалення невикористаних, застарілих і непотрібних програм, файлів, вебсторінок. Так, було видалено 2 017 549 гігабайтів цифрового сміття, завдяки чому заощаджено 1 008 774 кВт-год енергії на рік і 504 387 кг СО2 викидів.

Тим часом, на думку лідерки Let's do it Ukraine Юлії Мархель, Україна може суттєво піднятися у міжнародному рейтингу, якщо зареєструються всі, хто взяв участь у цьогорічному прибиранні. Відтак реєстрацію учасників акції продовжили до 20 жовтня.

“Це попередній результат (кількість учасників — ред.), бо за місяць ми перерахуємо його і дамо новий. І ця цифра може змінитися, якщо кожен, хто взяв участь у Всесвітньому дні прибирання-2024, зареєструється. Ця цифра може суттєво змінити місце України в світовому рейтингу екологічно відповідальних і готових до екозмін країн”, - наголосила Мархель, зазначивши, що Україна розраховує увійти до десятки “найчистіших” країн.

На сьогодні ж трійка лідерів ТОП-10 регіонів із найбільшою кількістю учасників виглядає так:

До традиційного прибирання найбільше людей долучилося у Дніпропетровській – 22 534, Чернігівській — 16 985, Львівській — 15 980 областях.

Читайте також: У Києві пройшла акція до Всесвітнього дня прибирання

До цифрового прибирання найбільше людей долучилося у Рівненській — 46 339, Полтавській — 26 848, Вінницькій — 14 277 областях.

У Let's do it Ukraine назвали найпоширеніше сміття цьогорічного Всесвітнього дня прибирання в Україні.

“Найпоширенішим сміттям стали недопалки, пляшки, упаковка, обгортки, пакети, скло, папір і відходи органічного походження. У лісах знайшли унітази, дивани, старі пральні машини, автомобільні акумулятори, телефонні деталі, іграшки, люстри, черевики. Багато сміття просто неба лишають туристи у місцях відпочинку”, - розповіла Мархель.

Окремою проблемою у Let's do it Ukraine вважають недопалки, якими засмічено різні локації.

“Шановні курці, не залишайте ваші недопалки просто неба. Вони не перегнивають з дощем і розкладаються понад 13 років. Ми цим дихаємо, а у малих дітей при реакції на сонці, воді, піску виникає ризик зростання ракових клітин. Вони й так народилися й живуть у важкому й страшному світі. Це впливає не лише на здоров’я, а на природу, рослинний і тваринний світ, а також спричиняє пожежі. Доносьте свої недопалки до смітника як мінімум”, - звернулася до курців лідерка Let's do it Ukraine.

Пресконференція щодо результатів Всесвітнього дня прибирання - 2024 в Україні / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» – учасник загальносвітового руху «Let’s Do It World», що об’єднує понад 90 мільйонів активістів у 211 країнах, які щорічно в третю суботу вересня виходять на прибирання у своїх країнах. З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards.

Цього року подія в Україні проходила під гаслом “Зробимо Україну чистою разом!” у всіх 24 областях з дотриманням норм воєнного стану.