У Києво-Печерській лаврі презентували проєкт створення української військової ікони

Фото

У Національному заповіднику Києво-Печерська лавра у вівторок, 1 жовтня, відбулася презентація проєкту створення ікон для військових частин Збройних сил України.

Про це у Фейсбуці повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра, передає Укрінформ. 

Як зазначається, у День захисників та захисниць України у Національному заповіднику Києво-Печерська лавра урочисто презентували унікальний проєкт з відродження традиційної української військової ікони, що реалізується за підтримки Міністерства оборони України.

За словами гендиректора заповідника Максима Остапенка, ініціатива з відродження лаврської іконописної школи, започаткована у 2024 році, має на меті відновити давнє ремесло барокового іконопису, яке століттями підтримувало дух воїнів, і є важливим етапом у збереженні культурної спадщини.

Фото: заповідник Києво-Печерська лавра

“Цим проєктом ми прагнемо відродити важливу частину української культурної спадщини — військову ікону, яка завжди була символом захисту та духовної підтримки воїнів. У час війни, коли нація бореться за свою свободу, відновлення цих традицій має особливе значення”, - зауважив Остапенко.

Він підкреслив, що проєкт не лише повертає до життя втрачені ремесла, але й зміцнює національну ідентичність, об’єднуючи історію, культуру і віру. Військові ікони мають стати оберегами для захисників України і символами єдності та стійкості українського народу.

Під час заходу намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Єпископ Авраамій, освятив ікони та наголосив, що у час війни духовна опора має особливе значення. Держсекретар Міністерства оборони України Людмила Дараган додала, що це лише перший етап спільного проєкту створення бойових клейнодів для бригад ЗСУ.

За її словами, боротьба за свободу, за право жити на своїй землі ведеться не лише зброєю, але й силою віри. Силою безмежної молитви мільйонів українців.

“Наші воїни на полі бою роблять неможливі речі. Сьогодні, як і в минулі часи, наявність ікон у бойових підрозділах підтримує дух героїв та підвищує впевненість у нашій перемозі”, - переконана Дараган.

Освячені ікони передали 95 окремій десантно-штурмовій Поліській бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, 96-й зенітно-ракетній Київській бригаді та Окремій президентській бригаді імені гетьмана Богдана Хмельницького.

За словами автора та куратора проєкту, заступниці гендиректора заповідника Світлани Котляревської, ці ікони є відродженням традицій українського бароко і стануть духовними оберегами для захисників України.

Образи, написані для трьох військових бригад, зображають покровителів воїнів, зокрема Архістратига Михаїла, який є уособленням небесного захисника українського війська.

Робота над цими іконами тривала кілька місяців, художники - іконописці Лілія Бельська та Юрій Гузенко, відтворили автентичні техніки лаврського іконопису XVIII століття, поєднавши національні та сакральні символи.

“Це духовно підтримає наших захисників, оскільки вони віддалені від рідних домівок, від своїх близьких, від храмів. Так вони матимуть можливість через капеланів, через спільну молитву і через ікону, підносити свої молитви до Бога”, - зауважив військовий капелан окремої президентської бригади імені гетьмана Богдана Хмельницького Андрій Гуль.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі відкрили виставку «Відроджений всесвіт»

Ікони, створені в межах проєкту “Військова ікона”, виконані з дотриманням геральдики військових частин. Окрім великих бригадних ікон, військовослужбовці зможуть отримати мініатюрні персональні ікони, створені за аналогом оригіналу. Це дасть змогу воїнам постійно мати біля себе духовний оберіг навіть у найгарячіших точках фронту.

У Києво-Печерській лаврі відродили традиції створення військових ікон / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Проєкт реалізовано за фінансової підтримки Благодійного фонду "Антонія і Феодосія Печерських" та особисто Директора Фонду Дениса Розова.

Як повідомляв Укрінформ, днями у Києво-Печерській лаврі відкрили виставку, присвячену 100-річчю Реставраційної майстерні. Там представлені понад 100 унікальних мистецьких творів XVI–ХХ століття, відновлених фаховими художниками-реставраторами.