Полонені журналісти вперше згадуються у резолюції ПАРЄ як окрема категорія - депутатка

Ексклюзив

Ухвалена сьогодні резолюція ПАРЄ вперше містить окрему згадку про полонених журналістів, серед яких багато так званих громадянських журналістів, які фіксували злочини російської влади в окупованому Криму.

Про це сказала у коментарі кореспондентові Укрінформу народна депутатка Євгенія Кравчук.

«Вперше в резолюції згадується окрема категорія цивільних полонених – це полонені журналісти. Їх більше тридцяти, принаймні це ті, які вже ідентифіковані», - зазначила Кравчук.

За її словами, на тимчасово окупованих територіях дуже багато людей стають громадянськими журналістами, їх важко облікувати, оскільки вони не є працівниками медіа офіційно.

«Через те, що вільних медіа на цих територіях немає, вони фактично виконують роль журналістів, фіксують воєнні злочини, і саме через це їх саджають у тюрми на роки. І серед цих людей чимала частка – кримські татари», - зазначила вона.

Читайте також: РФ за час повномасштабної війни скоїла близько 600 злочинів проти журналістів в Україні

За словами депутатки, важливо було нагадати в тексті документа, що ці люди перебувають у полоні ще з 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину Донецької і Луганської областей.

Як повідомлялося, 2 жовтня ПАРЄ ухвалила першу резолюцію, яка стосується українських цивільних та військових полонених.

У ній ПАРЄ закликає до постійного міжнародного тиску на Російську Федерацію з метою звільнення затриманих журналістів та надання негайного доступу незалежним міжнародним органам для перевірки умов, в яких вони утримуються.

Фото Євгенії Кравчук