Синоптики розповіли, як довго повітря в Україні залишиться запиленим

Запиленість повітря, яке спостерігається нині у більшості регіонів України, може зберігатися до п'ятниці, 4 жовтня, але вже не в такій концентрації, як на початку тижня.

Про це повідомила в ефірі Українського радіо керівниця пресцентру Укргідрометцентру Наталя Птуха, передає Укрінформ.

За її словами, пилова буря на території України поки що не спостерігалася.

"Це було більше просто надходження пилу. Можливо, вона (пилова буря - ред.) була десь на Луганщині, але в нас, на жаль, звідти немає даних. Але основний пил, який перемістився на територію України, був із Каспійської низовини. Саме там було підняття в повітря великої кількості пилу та піску. І ці дрібнодисперсні частинки пилу потоком із південного сходу перемістилися й до території України", - пояснила фахівець.

Щодо тривалості цього явища синоптик зазначила, що запиленість може спостерігатися до п'ятниці.

Читайте також: Пил із Каспію і пожежі в РФ: погіршення повітря фіксується вже у багатьох областях України

"Все залежить також від опадів, які можуть бути. І звичайно, саме надходження пилу не може бути рівномірним, однаковим по всій території. Тому ми бачимо таке хвилеподібне надходження. Але поки що до п'ятниці в нас зберігається така тенденція, що час від часу повітря може бути більш запиленим. Але сподіваємося, що вже не в такій концентрації, як було на початку тижня", - розповіла Птуха.

Як повідомлялося, з 30 вересня через пиловий потік з Каспійської низовини у багатьох областях України фіксують погіршення якості повітря.