Міноборони впроваджує стандарти НАТО щодо гендерної рівності в армії

У рамках освітньої програми «Змінотворці» представники Міністерства оборони України взяли участь у міжнародному заході в Брюсселі, де обговорювалися питання інтеграції жінок у військову сферу.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міноборони.

«Програма «Змінотворці» надала унікальну можливість для обміну досвідом з партнерами НАТО. Ми не лише перейняли передові практики, але й поділилися власними напрацюваннями в умовах війни. Це допоможе нам ефективніше впроваджувати стандарти альянсу, оптимально використовуючи потенціал як жінок, так і чоловіків у різних сферах оборони», — наголосила майор Діана Копаниця, начальник Управління гуманітарного забезпечення Міністерства оборони.

Фото: mil.gov.ua

Як зазначається, «Змінотворці» об'єднали українських і закордонних експертів, радників з гендерних питань, політиків та практиків у сфері гуманітарної безпеки. Також вони працювали над вдосконаленням знань та навичок у сфері гендерної інтеграції, що дозволить привести політики та практики Збройних сил України у відповідність до стандартів НАТО та резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека».

«Змінотворці» є спільною ініціативою Міноборони України та проєкту PROTECT2, який фінансується Міністерством національної оборони Канади та виконується Alinea International. Його мета — підтримка українського уряду в розбудові потенціалу інституцій та відомств оборонного сектору» — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Країни НАТО нададуть понад $7 мільйонів для підтримки жінок у ЗСУ

Після повернення до Києва учасники заходу презентують отримані знання своєму оперативному керівництву. Зокрема, планується провести гендерний аналіз та виявити інституційні перешкоди для впровадження програм рівності.

У заході взяли участь представники ЗС Канади, Північного центру з гендерних питань у військових операціях (Швеція), відомств у сфері оборони Євросоюзу, а також провідних міжнародних організацій у сфері забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок.

Як повідомляв Укрінформ, у лавах Збройних сил України нині налічується 68 тисяч жінок, з яких понад 48 тисяч - військовослужбовиці.

Перше фото facebook.com/olenazelenska.official