Уряд виділив майже ₴300 мільйонів на додаткову закупівлю лінійних прискорювачів

Кабінет міністрів перенаправив майже 300 млн грн на закупівлю сучасного медобладнання з програми «Спеціалізована медична допомога, що надається закладами охорони здоров’я наукових установ та закладів вищої освіти» на програму «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру».

Про це за підсумками засідання уряду повідомило Міністерство охорони здоровʼя (МОЗ), передає Укрінформ.

"Минулого року вперше на замовлення Міністерства охорони здоровʼя було централізовано закуплено 15 лінійних прискорювачів. Наразі 7 із них вже у медичних закладах у Сумах, Черкасах, Тернополі, Чернівцях, Києві, Луцьку та Полтаві. Решта будуть доставлені, як тільки лікарні підготують відповідні приміщення та завершать навчання фахівців. Сьогодні під час засідання уряду прийнято рішення про виділення ще майже 300 мільйонів гривень для додаткової закупівлі лінійних прискорювачів, аби ще більше медзакладів мали змогу забезпечити безоплатне високотехнологічне лікування для пацієнтів", - сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Системи лінійного прискорювача — це новітнє обладнання, за допомогою якого лікарі можуть таргетовано впливати на ракові клітини у внутрішніх органах з мінімальним пошкодженням здорових тканин пацієнта.

Читайте також: В Україну доставили ще один лінійний прискорювач для лікування онкології

У серпні уряд схвалив Національну стратегію контролю злоякісних новоутворень, яка передбачає, зокрема, забезпечення якісних медичних послуг із діагностики, комплексного лікування та реабілітації для пацієнтів з онкозахворюваннями.

Як повідомлялося, минулого року ДП "Медичні закупівлі України" на замовлення МОЗ вперше централізовано закупило лінійні прискорювачі державним коштом. Загалом МЗУ придбали 15 систем лінійного прискорювача на 541 млн грн. Станом на зараз 7 з 15 закуплених систем вже поставлено до закладів охорони здоров’я.

Фото: Linear Accelerator