В Україну доставили ще один лінійний прискорювач для лікування онкології

В Україну доставили ще один лінійний прискорювач для лікування онкології

Укрінформ
Другий лінійний прискорювач для лікування онкологічних захворювань, який торік придбали Медичні закупівлі України (МЗУ) на замовлення МОЗ, вже доставлено в Україну і незабаром буде введено в експлуатацію.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба ДП «Медичні закупівлі України».

«Йдеться про новітнє обладнання, за допомогою якого лікарі можуть таргетовано впливати на ракові клітини у внутрішніх органах, використовуючи випромінювання. Тобто обладнання дозволяє повністю знищити або зупинити ріст пухлин з мінімальним пошкодженням здорових тканин пацієнта. Саме такий лінійний прискорювач Elekta Harmony другим отримав Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради. Вартість обладнання склала 36 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у Черкаському клінічному онкологічному центрі щороку лікуються близько 22 тисяч пацієнтів з онкологічними захворюваннями, як дорослі, так і діти. Лікування на лінійному прискорювачі потребують 1,5 тис. людей.

Читайте також: Медзакупівлі торік придбали ліків для онкохворих на ₴2,5 мільярда

Як нагадали в ДП «Медзакупівлі», у 2023 році вперше була реалізована централізована закупівля такого складного обладнання у великій кількості за державні кошти. Загалом МЗУ придбали 15 систем лінійного прискорювача на суму 541 млн грн. При цьому очікувана вартість становила понад 1 млрд грн, але завдяки ефективній роботі з ринком МЗУ вдалося заощадити 482 млн грн, або 47% коштів доведеного бюджету.

Як повідомлялося, 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів Elekta Harmony будуть розподілені в онкоцентри Сумської, Рівненської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Полтавської, Черкаської, Херсонської, Волинської, Івано-Франківської, Одеської, Кіровоградської, Харківської областей та до Національного інституту раку.

Фото: Медзакупівлі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-