Понад 60% українців - за існування у країні лише однієї православної церкви

Опитування

Більшість українців – 61% – підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна православна церква.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 20 вересня – 3 жовтня 2024 року.

«Більшість українців – 61% – підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна православна церква. Не підтримують – 16%, а для ще 20% це питання є байдужим», – йдеться у повідомленні.

За даними КМІС, у всіх регіонах баланс підтримки-непідтримки є позитивним, і частка тих, хто підтримує, помітно вища, ніж тих, хто не підтримує. Водночас рівень підтримки знижується із заходу на схід. Якщо на заході 71% підтримують, то далі показник знижується до 45% на сході (на сході не підтримують – 20%, іншим переважно байдуже).

Серед можливих варіантів об’єднання, стверджують соціологи, найбільшою підтримкою користується підхід, коли ієрархи та прості священники УПЦ МП приєднуються до ПЦУ і стають її частиною. Всього 71% респондентів визначилися із своєю думкою з цього питання. Серед них більшість – 78% – підтримали загалом такий підхід (у перерахунку до всього населення це 55%).

Більшість респондентів вважають, що таке приєднання можливе лише для ієрархів та простих священників УПЦ МП, які не заплямували себе зв’язками з Росією. Цей варіант підтримують 47% серед усіх респондентів та 66% серед тих, хто визначився з думкою з цього питання.

Варіант, коли просто всі ієрархи та священники УПЦ МП приєднуються до ПЦУ та стають її частиною, підтримали 8% серед усіх респондентів та 11% серед тих, хто визначився.

У всіх регіонах найбільшою підтримкою користується підхід, коли лише ієрархи та прості священники УПЦ МП, які не заплямували себе зв’язками з Росією, просто приєднуються до ПЦУ і стають її частиною.

У питанні, хто з ієрархів краще відповідає посаді глави єдиної православної церкви, однозначне лідерство зберігає Епіфаній – 50% серед усіх респондентів хотіли б бачити його на чолі єдиної православної церкви (76% серед тих, хто визначився із своєю думкою). «Далі йдуть такі варіанти, як інший ієрарх з України (8% серед усіх респондентів і 12% серед тих, хто визначився), Онуфрій (відповідно, 6% і 9%) та інший ієрарх з-поза меж України (2% і 3%). Третина респондентів відповіли, що у них немає сформованої позиції або що їм байдуже. У всіх регіонах найбільше респондентів говорили про Епіфанія», – зауважили у КМІС.

Читайте також: Військові капелани нині є справжніми духовними воїнами - Епіфаній

Київський міжнародний інститут соціології провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого за власною ініціативою додав запитання про релігійну самоідентифікацію населення, а один із замовників додав запитання про ставлення до створення єдиної Православної церкви і до Закону про заборону окремих релігійних організацій. Методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія) було опитано 2004 респонденти. Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, що контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів – це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 2,9% для показників, близьких до 50%; 2,5% – для показників, близьких до 25%; 1,7% – для показників, близьких до 10%; 1,3% – для показників, близьких до 5%.

Читайте також: Заборона УПЦ МП: Епіфаній готовий до діалогу з Онуфрієм, а вірян закликає відкинути «російське ярмо»

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Загалом у КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.