Супровід ветеранів: в Україні починають роботу комісії з відбору майбутніх фахівців

В Україні 21 жовтня розпочинають роботу комісії з відбору кандидатів на посади фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Основне завдання комісій – під час співбесід розкрити людський потенціал майбутніх учасників проєкту, передає Укрінформ із посиланням на Міністерство у справах ветеранів.

"Фахівець із супроводу буде першою після родини людиною, яка почне послідовну взаємодію з ветеранами, захисниками/захисницями після їхнього повернення з фронту. Фахівець забезпечуватиме їм індивідуальний супровід, первинне консультування та всебічну підтримку на шляху інтеграції у цивільне життя", – розповіла директорка Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Мінветеранів Альона Скорзова.

Як зазначається, комісії з відбору кандидатів на посади фахівців із супроводу ветеранів створюються структурними підрозділами державних (військових) адміністрацій, на які покладені функції з питань ветеранської політики.

Відбіркові комісії керуватимуться методичними рекомендаціями, підготовленими Мінветеранів та встановленою шкалою оцінювання.

Читайте також: У Мінветеранів розповіли, коли запрацюють фахівці із супроводу ветеранів

У міністерстві відзначають, що станом на сьогодні 1104 особи подали заяви на конкурсний відбір на посади фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Тим часом постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив у Телеграмі, що Кабінет Міністрів розподілив понад 97,345 млн грн субвенції місцевим бюджетам на забезпечення діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, а також на окремі заходи з підтримки захисників України.

«Здійснено розподіл у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб та окремі заходи з підтримки осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, в обсязі 97 млн 345,234 тис. грн», - зазначив він.

Уряд також вніс зміни до низки постанов, що стосуються підтримки ветеранів. Зокрема, замінено термін «помічник ветерана» на «фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

Читайте також: На проєкт відбору фахівців із супроводу ветеранів передбачили ₴2,9 мільярда - Порхун

Передбачено можливість спрямування субвенції на оплату праці фахівців із супроводу, працевлаштованих не тільки в комунальних бюджетних установах, але і в комунальних некомерційних підприємствах.

Крім того, встановлено забезпечення організації роботи комісій з відбору кандидатів на посаду фахівця із супроводу не лише на місцевому, а й на регіональному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, Мінветеранів 22 серпня оголосило про початок відбору фахівців із супроводу демобілізованих осіб та ветеранів війни.

Фото: koda.gov.ua