Лубінець каже, що продовжує тримати на контролі справу про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що резонансна справа про зґвалтуванні неповнолітньої на Закарпатті продовжує перебувати на контролі Офіса омбудсмена.

Як передає Укрінформ, про це Лубінець написав у Телеграмі.

За його словами, мережею шириться інформація, що підозрювані у зґвалтуванні неповнолітньої на Закарпатті, намагалися уникнути покарання, мобілізувавшись до армії.

Наразі є офіційна заява Міністерства оборони України, що їм відмовлено у мобілізації, а також відбудеться перевірка діяльності ТЦК та СП, до якого звернулися особи.

"Зі своєї сторони наголошу, що: наразі триває судовий процес по цій справі. Перебіг справи перебуває на контролі у мого Представника в регіоні. У разі порушення будь-яких прав громадян, Офіс Омбудсмана готовий належно реагувати. Для цього кожен може звернутися до нашої інституції", - зазначив Лубінець.

Він додав, що ця справа продовжує перебувати на його контролі.

Як повідомлялося раніше, у 2023 році Воловецький районний суд Закарпатської області встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини в серпні 2021 року. Процес вони знімали на телефон, а відео поширили серед учнів школи.

Суд визнав двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки. Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень і покрити процесуальні витрати — понад 25 тисяч для кожного.

Після розголосу справи омбудсмен Дмитро Лубінець взяв справу під особистий контроль.

Читайте також: На Харківщині затримали студента за підозрою у зґвалтуванні та спробі вбивства 15-річної дівчини

Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам.

Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Так, апеляційний суд повернув справу на новий розгляд.

Юридична компанія «Міллер», адвокати якої представляють інтереси неповнолітньої дівчини, яка постраждала від зґвалтування на Закарпатті, заявили, що двоє обвинувачених досягли повноліття і перед завершенням судового розгляду вирішили мобілізуватися. Там стверджують, що надані копії повісток про виклик до ТЦК не були ніким завірені. При цьому видав їх Обухівський РТЦК у Київській області, хоча обвинувачені постійно проживають у Закарпатській області.

23 жовтня 2024 року у Міністерстві оборони заявили, що перевірять діяльності Обухівського ТЦК та СП, через який намагались мобілізуватись обвинувачені у зґвалтуванні неповнолітньої на Закарпатті, аби уникнути відповідальності.