У Музеї історії Києва відкрилася виставка до річниць українських Майданів

Фото

У Музеї історії міста Києва презентували виставку «Протест/архітектура. Барикади і намети: світ і Україна», приурочену до 20-ї річниці Помаранчевої революції та 11-ї річниці Революції Гідності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

«Помаранчева революція і Революція Гідності – це не окремі події. Це два етапи єдиного шляху, яким йде Україна вже десятиліттями. Ці Майдани стали випробуванням для нашого народу та держави. Вони виявили нашу силу і наші слабкості та показали, що боротьба за свободу – це не разовий акт, а постійний процес. І зараз, коли Україна знову переживає складні часи, коли ми боремося із зовнішньою агресією, ми маємо пам’ятати уроки Майданів», – наголосила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час відкриття виставки.

Виставка до річниць українських Майданів у Києві / Фото: КМДА

На виставці автори проєкту проаналізували та порівняли різні за своїми функціями та формою архітектурні протестні прояви – крихітні будиночки на деревах, великі накриття, круглі хатинки, намети, вежі, блокпости, схожі на фортеці барикади.

В експозиції команда Музею Майдану показує, як протестувальники взаємодіяли з міським простором столиці України та яким був взаємозв’язок форматів самоорганізації та структури протестів на початку XXI століття.

За словами генеральної директорки Музею історії міста Києва Діани Попової, Київ – це політичний та культурний центр України. Він завжди був містом початку змінотворчих подій у країні, осередком спротиву, сили та згуртування українців навколо спільної ідеї, тому цілком обґрунтовано та символічно було представити виставку саме в Музеї історії Києва.

Виставку відкрив Національний музей Революції Гідності разом із Німецьким архітектурним музеєм у Франкфурті, за підтримки Goethe-Institut та у партнерстві з Музеєм історії міста Києва. Також її вже презентували в Німеччині, Австрії та Швейцарії.

Читайте також: Справи Майдану: судитимуть «беркутівців», які 20 лютого здійснили перші постріли

Відвідати експозицію можна до 24 листопада в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7) у середу – неділю з 12:00 до 19:00, понеділок і вівторок – вихідні.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відкрилася ілюстративна виставка «Абетка Криму», яка розповідає про культурне розмаїття півострова.