Справи Майдану: судитимуть «беркутівців», які 20 лютого здійснили перші постріли

Справи Майдану: судитимуть «беркутівців», які 20 лютого здійснили перші постріли

Укрінформ
Судитимуть командира роти та двох міліціонерів спецпідрозділу «Беркут» УМВС України, які здійснили перші постріли по мітингувальниках 20 лютого 2014 року в Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього командира роти спецпідрозділу «Беркут» УМВС України в місті Севастополі та двох міліціонерів цього підрозділу у справі щодо масових убивств активістів 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві.

Їм інкриміновано перевищення влади, на виконання явно злочинного наказу, що супроводжувалося насильством, незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисні вбивства трьох осіб та замахи на вбивства ще трьох осіб (ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 28, ст. 340; ч. 4 ст. 41, п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 15 п.п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Слідство встановило, що командир роти спецпідрозділу «Беркут» та його підлеглі 20 лютого 2014 року близько 9:00 ранку перебували на вулиці Інститутській в Києві в районі пішохідного мосту. Діючи погоджено з правоохоронцями з інших підрозділів, зокрема спецроти Київського «Беркуту», вони незаконно застосували до учасників акцій протесту вогнепальну зброю – помпові рушниці Форт-500, споряджені патронами зі свинцевою картеччю. Внаслідок цього загинуло троє мітингувальників, а ще троє отримали вогнепальні поранення різного ступеню тяжкості.

Ці злочини передували подальшим масовим умисним вбивствам та пораненням учасників акцій протесту, вчиненим міліціонерами спецпідрозділів Київського «Беркуту» – так званою «чорною ротою» та внутрішніх військ МВС України із застосуванням нарізної табельної автоматичної та снайперської вогнепальної зброї.

Після цих подій обвинувачені повернулися до міста Севастополя, де згодом перейшли на бік Російської Федерації та сприяли анексії півострова.

В ОГП нагадали, що загалом 20 лютого 2014 року в центральній частині міста Києва було вбито 48 протестувальників, ще понад 90 отримали вогнепальні поранення. За ці злочини до кримінальної відповідальності притягнуто 38 осіб, у тому числі 4 високопосадовців та 34 правоохоронців, обвинувальні акти щодо яких передано до суду. З них 4 співробітників спецпідрозділу міліції «Беркут» засуджено, щодо інших тривають судові процеси.

Читайте також: Перші вбивства на Майдані: слідство ідентифікувало спецпризначенців, які стріляли

Як повідомляв Укрінформ, у серпні правоохоронці оголосили підозру колишнім командирам спецпідрозділу міліції «Беркут» УМВС України у Львівській, Харківській областях та Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського «Беркуту» за перешкоджання акціям протесту в ніч на 19 лютого 2014 року у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-