Перші вбивства на Майдані: слідство ідентифікувало спецпризначенців, які стріляли

Перші вбивства на Майдані: слідство ідентифікувало спецпризначенців, які стріляли

Ексклюзив
Укрінформ
Слідство у справі перших убивств на Майдані – Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника - ідентифікувало представників спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ, які стріляли з гвинтівки ФОРТ-500.

Про це повідомили у коментарі Укрінформу слідча Державного бюро розслідувань у справах Майдану Ольга Павлюк і прокурор у справах Майдану Людмила Гавриш.

«Слідчим шляхом встановлено всі підрозділи внутрішніх військ та спецпідрозділу «Беркут», які перебували поруч із місцями вогнепальних поранень, а також виокремлено тих із них, яким видавалися рушниці модельного ряду ФОРТ-500, з яких, за версією слідства, здійснено постріли у Нігояна, Жизневського, Сеника», - сказала Павлюк.

Читайте також: Розстріл Майдану: ДБР оголосило підозри ексберкутівцям, які здійснили перші постріли

Вона розповіла, що у цій справі слідчі провели понад 30 обшуків у п'яти областях України за місцями проживання осіб, які перевіряються на причетність до скоєння умисних убивств. Також тривають інші слідчі дії з метою подальшого притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Крім того, за цим епізодом було призначено понад 50 експертиз, у тому числі стосовно ідентифікації зброї, з якої було здійснено постріли в потерпілих.

Наразі деякі з раніше призначених експертиз іще тривають. А за встановленими новими обставинами злочину призначаються нові експертизи, які б дали змогу підтвердити причетність безпосередніх виконавців до вчинення убивств, поінформувала Ольга Павлюк.

Вона також зазначила, що у справі перших убивств на Майдані було повідомлено про підозру організаторам, якими слідство вважає експрезидента Віктора Януковича, ексміністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступників, а також колишнє керівництво ГУ МВС у місті Києві.

Читайте також: ДБР оголосило підозри екскомандирам «Беркуту» за спроби знищити докази вбивств на Майдані

Водночас прокурор Людмила Гавриш наголосила, що наразі розслідування справи зосередилося на встановленні безпосередніх виконавців убивств.

«Наразі відпрацьовуються декілька версій. Слідство працює над тим, щоб звузити коло осіб, які можуть бути виконавцями.

На причетність до вчинення злочину відпрацьовуються представники підрозділів органів внутрішніх справ, які були на Майдані у період убивств», - сказала вона.

Серед проблем, з якими зіштовхнулося слідство, прокурор назвала відсутність змоги допитати деяких свідків, оскільки вони мобілізовані на війну з Росією, а можливості щодо допиту окремих свідків взагалі вже втрачені.

Як повідомлялося, слідчі ДБР встановили, що під час Революції гідності першим убили Юрія Вербицького, а не Сергія Нігояна, як вважали раніше. Убивство Вербицького повністю розкрите.

Сергій Нігоян загинув 22 січня 2014 року від поранення свинцевою картеччю під час подій біля стадіону «Динамо» на Грушевського. Сергія було застрелено близько шостої ранку, в той момент ще тривало перемир'я між мітингувальниками та «Беркутом».

Читайте також: Розстріл Майдану: суд переніс підготовче засідання у справі Януковича на 7 серпня

Білорус Михайло Жизневський загинув 22 січня 2014 року близько 9-ї години ранку від пострілу мисливською кулею в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського під час Євромайдану.

Роман Сеник отримав поранення 22 січня 2014 року біля стадіону «Динамо» на Грушевського під час Євромайдану, коли стояв з прапором на передовій. Снайпер прострілив йому легеню та завдав важкого поранення в плече бронебійною кулею спеціального призначення. Роман переніс кілька операцій у Київській міській клінічній лікарні № 17, втратив багато крові, йому довелося ампутувати руку. Проте ушкодження виявилися занадто важкими, і вранці 25 січня він помер у лікарні, не приходячи до тями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-