Регіональні МСЕК до 1 січня працюватимуть за старою системою - Радуцький

Регіональні медико-соціальні експертні комісії до кінця року працюватимуть за старою системою.

Про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у телеефірі, передає кореспондент Укрінформу.

«До кінця тижня має бути ліквідована Центральна МСЕК, яка розташована в Києві. Регіональні МСЕКи ще будуть до 1 січня працювати, на жаль, по старій системі, але під контролем», - сказав Радуцький.

Він висловив сподівання, що до кінця року у цій сфері «гучних скандалів не буде». «Я ж не думаю, що ці люди безсмертні і безстрашні. Вони мають розуміти, що на них сьогодні дивиться вся країна. Тому я думаю, що трошки буде простіше», - сказав Радуцький.

Читайте також: На Рівненщині замінили керівників 7 МСЕК, перевірки тривають - ОВА

За словами депутата, зараз припинити діяльність цих комісій не можна, адже людям, які, наприклад, потребують протезування, «ми не можемо сьогодні сказати, що «чекайте до 1 січня, поки з'явиться щось нове».

Радуцький додав, що функції Центральної МСЕК передані інституту МОЗ у Дніпрі, який займається такими експертизами.

Читайте також: В Офісі президента обговорили законодавчі зміни, необхідні для реформи МСЕК

Як повідомляв Укрінформ, 22 жовтня Президент Володимир Зеленський указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким, зокрема, медико-соціальні експертні комісії будуть ліквідовані з 31 грудня цього року.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко 23 жовтня заявив, що медико-соціальні експертні комісії з 1 січня 2025 року призупинять свою діяльність як окремі юридичні особи, їхні функції буде передано кластерним і надскластерним лікарням. Водночас Центральну МСЕК планується ліквідувати до кінця нинішнього тижня.