Судитимуть агентів ФСБ, які під прикриттям УПЦ МП проводили інформдиверсії проти України

Перед судом постануть агенти ФСБ РФ, які під прикриттям Української православної церкви Московського патріархату проводили інформаційні диверсії проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Фото: СБУ

"Служба безпеки України завершила досудове розслідування щодо учасників злочинної організації, які проводили інформаційні диверсії проти України на замовлення ФСБ. Серед підозрюваних – очільник столичного храму УПЦ МП, який належав до агентурного апарату російської спецслужби", - ідеться у повідомленні.

Фото: СБУ

За матеріалами справи, клірик координував трьох спільників - так званих "політекспертів", які, перебуваючи у Києві, масово поширювали кремлівські наративи.

У своїх матеріалах вони виправдовували війну РФ проти України та підбурювали до міжконфесійної ненависті в Українській державі.

У березні співробітники СБУ затримали всіх чотирьох фігурантів.

Обвинувальні акти стосовно затриманих скеровані до суду.

Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як встановило розслідування, обвинувачені входили до складу однієї з найбільших агентурних мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабної війни.

Завдяки оперативному реагуванню СБУ ворожий осередок нейтралізували на початку його підривної діяльності проти України.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який допомагав готувати прорив оборони Мирнограда

Стосовно ще понад 10 учасників російської агентури триває спеціальне досудове розслідування, оскільки вони переховуються за кордоном.

Встановлено, що обвинувачений клірик особисто курував поширення антиукраїнського контенту через підконтрольні канали в Телеграмі та Ютубі, сторінки Фейсбуку та офіційні сайти різних єпархій УПЦ МП.

Одразу після оприлюднення замовних матеріалів їх миттєво підхоплювали центральні телеканали та інтернет-видання РФ, які поширювали фейки про Україну.

У такий спосіб Україну сподівалися дискредитувати на міжнародній арені, особливо перед українськими західними партнерами.

Читайте також: СБУ повідомила про підозру трьом так званим «головам» Луганська і ще двох селищ

На підставі зібраних доказів затримані обвинувачуються за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації); ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою); ч. 4 ст. 28, чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).

Як повідомляв Укрінформ, СБУ заочно оголосила про підозру настоятелю храму УПЦ МП у Житомирській області, який заперечував війну Росії проти України і стверджував, ніби в ній винні самі українці.

Перше фото ілюстративне